Navijačka pjesma “Idemo Hrvatska” na vrhu HR Top 40

Singl Idemo Hrvatska (Croatia Records/Menart), nastao povodom Svjetskog prvenstva u nogometu kao suradnja producenta ZETZ-a s izvođačima Perom Galićem (Opća opasnost), Giulianom, Mariom Rothom (Vigor), Ivanom Penezićem (Pravila igre) i Igorom Delačem, ovotjedni je broj jedan liste HR Top 40.

Vatra s baladom Javi se kad stigneš (Dallas Records) spustila se na drugo mjesto liste nakon devet tjedana boravka na vrhu. Zaprešić Boys s pjesmom Jutrom kad se budim (Rubikon Sound Factory) debitirali su na trećoj poziciji, dok je na broju četiri ostao singl Samo se ljubit isplati (Tonika) Jelene Rozge. Top 5 zatvara grupa Detour s pjesmom Karavan (Aquarius Records).

HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 21. studenoga do 27. studenoga 2022. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

Ovotjedna lista bilježi ukupno osam promjena, od čega je šest novih ulaza. Od šest noviteta, dvije pjesme su našle svoje mjesto u ovotjednom Top 5.

Nakon prošlotjednog ulaza na listu, singl Idemo Hrvatska došao je na vrh rezultata mjerenja emitiranja nakon skoka od 33 mjesta. Time je ujedno ostvaren najviši skok u ovoj kalendarskoj godini, nadmašivši rezultat grupe Cambi. s baladom Od milijun samo jedna (Dallas Records) od 18. travnja.

Osim toga, pjesma Idemo Hrvatska je prvi navijački broj jedan od 2018. godine. Tijekom ljeta 2018. godine tri neuzastopna tjedna na vrhu proveo je singl Igraj moja Hrvatska (Menart) sastava Zaprešić Boys.

Svjetsko prvenstvo u nogometu, koje se ove godine održava u Kataru u, za svoje prilike, neobičnom vremenu (studeni/prosinac), utjecalo je na izgled ovotjedne liste. Od 40 najemitiranijih naslova, četiri singla su posvećena hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Osim naslova Idemo Hrvatska, koji je debitirao proteklog tjedna, na listi su debitirale dvije navijačke pjesme – Jutrom kad se budim u izvedbi sastava Zaprešić Boys i suradnja Valerija i Alena Vitasovića Milijuni srca (Dancing Bear).

Najviši novi ulaz ovoga tjedna ostvario je sastav Zaprešić Boys s navijačkim singlom Jutrom kad se budim (Rubikon Sound Factory) na trećem mjestu.

U pitanju je prva diskografska objava navijačkog sastava nakon devet mjeseci od izlaska pjesme Jedna domovina (Rubikon Sound Factory), namijenjene hrvatskoj dijaspori. Međutim, ovo je prvi ulaz grupe Zaprešić Boys od svibnja 2021. godine.

Sastav Zaprešić Boys kroz gotovo dva desetljeća specijalizirao se za singlove namijenjene velikim sportskim natjecanjima, pogotovo nogometnim. U proteklih pet godina našli su se na vrhu liste s dva singla – Igraj moja Hrvatska, navijačkom himnom za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji 2018., i Moj Vukovar (Rubikon Sound Factory), posvećen gradu heroju (u izvještaju od 30. studenog).

Deset singlova grupe našlo se na nedavno objavljenoj kompilaciji Croatian Football Songs 2022: Best of Zaprešić Boys (Rubikon Sound Factory/Menart).

Po prvi put od 12. srpnja 2021., među najemitiranijima se vratio duet grupā Zaprešić Boys i Opća opasnost 8 slova (Rubikon Sound Factory/Croatia Records) i to na 21. mjestu. Singl 8 slova objavljen je u svibnju 2021. povodom nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu, a u prvom boravku na listi nalazio se sedam tjedana. Najbolji plasman ostvario je 21. lipnja 2021., kada je boravio na petom mjestu.

Suradnja dva istarska pjevača Valerija i Alena Vitasovića Milijuni srca dospjela je na listu tri mjeseca od izlaska. Time je Valerio ostvario svoj prvi ulaz na listu HR Top 40 u svojoj karijeri.

“Jako sam zadovoljan što je pjesma došla do srca slušatelja i što se nalazi na listi HR Top 40 jer svi zajedno moramo bodriti našu reprezentaciju, a ne samo Alen i ja”, riječi su Valerija, koji poziva na navijanje za Vatrene iz Makedonije “u pjesmi se svi obraćamo našim vatrenima, a ne samo Alen i ja. Trenutno je ključan trenutak za to i fanovima i navijačima bih prenio da do zadnjeg trenutka navijaju i da nikad ne odustanu jer niti naši Vatreni neće odustati.”

S druge strane, ovo je prvi ulaz Alena Vitasovića među 40 najemitiranijih singlova u Hrvatskoj od 19. kolovoza 2019. godine. Tada je na listu HR Top 40 ušao duet Alena Vitasovića s Lidijom Bačić Lille Kad mi dođeš (Fayo Music/Menart) i ostao ukupno tri tjedna. Najbolji plasman ostvarili su 26. kolovoza, kada su boravili na 26. poziciji.

“Jako me veseli što pjesma veoma dobro prolazi na top listama i među slušateljima. Nadali smo se tome, doista smo se potrudili i mislim da je pjesma to zaslužila. Super je što i naša reprezentacija pruža izvanredne igre. Samo naprijed, milijuni srca su uz vas”, rekao je Alen Vitasović.

Detour s pjesmom Karavan (Aquarius Records) ostvario je drugi najviši novi ulaz, našavši se na broju pet. Riječ je o prvom diskografskom izdanju grupe Detour nakon gotovo devet mjeseci, kada je izašao singl Nekad je bilo bolje (Aquarius Records), drugom u ovoj godini i ukupno šestoj pjesmi sa skorašnjeg novog albuma, čiji je izlazak planiran za proljeće.

“Iskreno sam sretan što je ‘Karavan’ već u prvom tjednu emitiranja ušao na listu najemitiranijih pjesama i to među najvišim ulazima“, izjavio je Nenad Borgudan u ime sastava, “drago mi je da se pjesma svidjela i publici i glazbenim urednicima, hvala svima na podršci i pruženoj prilici da pjesma dođe do što većeg broja slušatelja.”

Na broju 37 ovoga tjedna debitirala je suradnja Nikoline Tomljanović i Zorana Predina Mjesto za dvoje (Dallas Records). Riječ je o obradi pjesme sastava Letu štuke iz 2005. godine i njihovoj prvoj suradnji nakon 14 godina, kada je Zoran Predin napisao pjesmu Traži se dečko za nekadašnju grupu Nikoline Tomljanović E.N.I.

Pjesma Mjesto za dvoje najavljuje drugi studijski album Nikoline Tomljanović. Na njemu će se naći i dueti sa Sandrom Bastiančićem (Mjesečev trag) i grupom Crooks&Straights (Želim poći bilo gdje), s kojima je Nikolina Tomljanović ranije ove godine boravila na listi HR Top 40.


Nova balada Marka Škugora Rijeke tiho teku (Tonika) debitirala je među najemitiranijima na 38. mjestu. U pitanju je ukupno četvrti singl kojeg je objavio Marko Škugor u 2022. godini, i treći koji je ušao među najemitiranije.

U prvoj polovici ove godine Marko Škugor je tri i pol mjeseca boravio na listi mjerenja emitiranosti sa samostalnim singlom Ti budi ti (Tonika/Croatia Records). Paralelno s pjesmom Ti budi ti, među najemitiranijima u travnju i svibnju nalazio se njegov duet s Draženom Zečićem Jedna dođe, druga ode (Croatia Records). Najbolji plasman kojeg su oba singla ostvarili bilo je deseto mjesto.

Zadnji ovotjedni novi ulaz je Požalit se nekom (LAA) u izvedbi Tibora, člana i vokaliste grupe Silente. Singl Požalit se nekom je prvi Tiborov samostalni materijal nakon tri godine, tijekom kojih se posvetio snimanju diskografskog materijala za sastav Silente. Kako se već sedam tjedana na listi HR Top 40 nalazi pjesma Pitanje je ljubavi (LAA) grupe Silente, tako Tibor ima dvije pjesme među 40.