Joško Vlašić kritizirao HOO!

Otac naše  najbolje  sportašice osvrnuo se na dodjelu nagrada na Velikom danu hrvatskog športa, rekavši kako je ‘HOO opet radio propuste’ te  da je sve ‘izgledalo kao jedna velika blamaža, lobiranje i natezanje prema sferama interesa’.

U pismu, koje je HOO-u poslao umjesto novogodišnje čestitke, kazao je  da se ne treba čuditi što je “Vlada za 50 posto srezala nagrade za vrhunska dostignuća jer su ona devalvirana navalom zlatnih odličja kojekakvih ‘berača šparoga’.
Pročitaje pismo u cijelosti pa sami vidite da li je u pravu:

Na žalost nas direktnih proizvođača, HOO ponovno radi propuste, te mi je ovogodišnje okupljanje u Lisinskom na Velikom danu hrvatskog športa izgledalo kao jedna velika blamaža, lobiranje i natezanje prema sferama interesa.

Neću sada o izmišljanju nove kategorije da bi sjajni vaterpolisti bili najbolji tim, spram briljantnog četverca na pariće. O tome ste mogli čitati u dnevnim novinama, niti ću o smiješnim usporedbama sportaša iz slatkovodnog i morskog udičarenja s jedne strane i atletike, plivanja, sportske gimnastike, nogometa, košarke na drugu stranu.

Zašto se onda čuditi da je Vlada za 50 posto srezala nagrade za vrhunska dostignuća jer su ona devalvirana navalom zlatnih odličja kojekakvih “berača šparoga”, koji afirmiraju Hrvatsku manje od Prometovog autobusa na liniji Lora – Lovrinac. Ako vi ne možete ponuditi pravedno rješenje Vladi, onda morate dopustiti da to učini netko drugi.

Želio bih se osvrnuti na brošuru HOO izdanu povodom ovogodišnjeg Velikog dana hrvatskog športa. U njoj u konkurenciji najboljeg trenera navedeni su rezultati:

1.Ante Kostelić – alpsko skijanje

– ZOI (Zimske olimpijske igre) 2. mjesto, superkombinacija – Vancouver (Kanada)
– ZOI (Zimske olimpijske igre) 2. mjesto, slalom – Vancouver (Kanada)
– SK (Svjetski kup) dva 1. mjesta, jedno 2. mjesto i dva 3. mjesta
– SK (Svjetski kup) 3. mjesto – ukupni poredak

2. Joško Vlašić – Bojan Marinović – atletika

– SP (Svjetsko prvenstvo) 1. mjesto Doha
– EP (Europsko prvenstvo) 1. mjesto Barcelona
– Proglašena najboljom atletičarkom Europe u 2010.
– Proglašena za najboljom atletičarkom svijeta u 2010.

Ne kažem da bi komisija promijenila mišljenje i stavila nas ispred Gipsa, ali me čudi zašto tu nisu navedena naša ostala vrhunska dostignuća u 2010.:

– IK (Interkontinentalni kup) 1. mjesto – Split
– DL (Dijamantna liga) – Ukupna pobjednica – Sedam pobjeda od sedam nastupa / Natjecanja koja su pandan Svjetskom kupu u skijanju

– Od 20 internacionalnih nastupa 18 prvih mjesta i 2 druga /
– Za razliku od drugih, vijest je kada Blanka zauzme drugo mjesto
– Najbolji rezultat na svijetu u 2010.

Dragi moj HOO, nemojte falsificirati rezultate najboljeg hrvatskog sportaša. Ovim tekstom nije mi ni na kraj pameti umanjivati genijalnost Ante Kostelića već ukazati na probleme hrvatskog sporta o kojima mnogi misle i pričaju, ali se boje iznijeti.

Usput da se ne zaboravi, po novinskim agencijama Blanka je treći sportaš Europe, a prva sportašica Starog kontinenta. Nažalost, među petnaest nema više nijednog sportaša iz Lijepe naše. A najnovije, svjetske novinske agencije proglasili su je i najboljom svjetskom sportašicom u 2010.

Pa neka vam je, ipak, sretna i pametnija Nova godina.

Joško Vlašić