ĆIRINA SLIJEPA ULICA NA OBALI ŽENEVSKOG JEZERA

Drugi dom legendarnog trenera je gradić dvoraca i crkava Lutry pokraj Lausanne * U urbanoj vili u ulici Chemin de la Combe živi Ćirina supruga Zdenka * U neposrednoj blizini u Dullyju dom je i biznis Blaževićeve mlađe kćeri Katherine.Ona  sa suprugom Ivicom radi delicije za luksuzna događanja u St. Moritzu * Proizvode, što bi Ćiro rekao – Corpus Delicates * Tko je sretan ni u hali nije gladan“ dodao bi Ćiro i za svog sina kojeg u Kini čeka biznis iz snova jer trguje umjetnim travnjacima za stadione.

Miroslav Ćiro Blažević nedavno je u Švicarskoj proslavio 76-i rođendan. Legendarni trener u medijima je prisutan skoro 50 godina i njegove izjave čitaju već četiri generacije. Neke su njegove izjave ili medijski štosevi postali već besmrtni. Novinari koji već desetljećima prate njegov život i rad skoro pa već unaprijed znaju kad bi mogao reći „Kod Gige u šupi“ (malo sutra) , „Akrobacije bez legitimacije“, „On nije Einstein on je Cvajštajn“. „Za lovu i u duboku vodu“, Halali Huso materi“ ili nekoga nazvati „Mangom“. Budući je Ćiro značajan dio života proveo u Švicarskoj te savršeno naučio francuski, neke je intelektualnije izraze evidentno naučio na stranom jeziku. Zato bi dubinska analiza Ćirine sintakse mogla etimološki rastumačiti izraze kojima Ćiro tumači svoju trenersku filozofiju. Poput riječi „impresionantno“. Također, on je sigurno prvi ex-jugoslavenski trener koji je shvatio kako biznis u kojem se vrte milijarde treba primjeren, akademski rječnik. Zato je među prvima iz šire regije posegnuo za intelektualnijim izrazima. Neke su riječi postale njegov specifikum. Tako za „rekuperati“ Ćiro poseže kad želi nekoga dovesti u formu. Izraz „galvanizirati“ nezamjenjiv je u njegovoj terminologiji i ne znači elektro – šok tretman nad nedužnim žabama nego dovođenje igrača u takmičarsku formu dovoljno dobru da „budu predisponirani za vrhunske podvige“. Tu je i „kapacitiran za najveće pobjede“. Ćirin omiljeni izraz kad želi na nešto upozoriti je „kompromitirati“. Njegovi su ga igrači bezbroj puta čuli kako povišenim tonom viče „nemojte kompromitirati ovo ili ono“. Sljedeća poštapalica u Ćirinom vokabularu  – utvaram si.
Tu nije kraj ćirološkim lingvističkim intervencijama: kako bi bio pripravan uvijek ponuditi novi i originalniji verbalni sadržaj Ćiro će rado posegnuti za biserima mudrosti. Obožava kratke i jezgrovite poruke. Citirat će mudrace, a da bi ih se prisjetio u pravom trenutku ima malu u kožu ukoričenu bilježnicu, koja služi samo za to. Često citira Montesquieua i poziva se na Nietzschea. K tomu, Ćiro je ljubitelj i poezije – neke će pjesme u posebnim trenucima nadahnuća osobno napisati i darovati najbližima. Često su to pripadnice nježnijeg spola, Ćirine je ujedno nenadmašan i kao majstor lingvističke improvizacije: tako će Corpus Delict u Ćirinoj izvedbi postati Corpus Delicates. Kako se Ćiro zna šaliti a obožava čokalade i bombonjere, bit će slobodan svoju omiljenu pralinu ponekad ponuditi uz uzvik: „Probaj, to je čisti Corpus Delicates“!
Zabluda je pomisliti kako je nezaobilazna nuspojava Ćirine medijske eksponiranosti to da se o njemu sve zna. Ima jedan segment koji ovaj trenerski mag drži podalje od javnosti. To je njegov život u Švicarskoj, njegovoj drugoj domovini. Poznato je kako je puno godina nego što će postati hrvatskim izbornikom i dovesti Hrvatsku na fantastično treće mjesto na SP-u u Francuskoj 1998., bio izbornik te zemlje.
U zemlju zlatnih poluga, nepogrešivo preciznih i skupih satova te ljubičaste i ostalih „čokoladnih“ krava Ćiro je stigao ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća iz Rijeke kao ekonomski emigrant sa suprugom Zdenkom. U braku koji će ove godine slaviti zlatni pir rođeno je troje djece: kćerke Barbara (49) i Katarina (45) te sin Miroslav junior (40). Ćirina sjećanja na prve godine života u toj zemlji su bolne, preživljavao je isprva radeći fizičke poslove. Govorio je kako samo čvrsti karakteri mogu opstati u hladnom švicarskom okružju i redu. No kako je obdaren briljantnom inteligencijom i snalažljivošću, Ćiro je brzo savladao jezik te uspio završiti trenersku školu. Rođenoj Riječanki Zdenki, hladna švicarska klima i planinsko okružje nije bila tako bliska kao njezinom suprugu, rođenom Travničanu kojem je prvi sport bilo skijanje na surovom Vlašiću na amaterski izrađenim skijama. Da nije bilo sretne zvijezde ili kombinacije faktora X, što u Ćirinom slučaju znači spoja vjere u sebe, lucidnosti i preokreta kao u dječjoj bajci o sloniću Dumbo, obitelj Blažević bi preživljava kao ostali gastarbajteri koji u nadi sigurne egzistencije dočekaju duboku starost. Ovako je ispalo drukčije: 1968/71. trenirao lokalni klub iz Veveya, zatim do 1976. Sion, potom Lausanne do 1979. a već 1976. postao je selektor švicarske reprezentacije. Potom je sezonu 1980/81 vodio Rijeku, pa Dinamo, Grasshoppers, Prištinu, pa opet Dinamo, zatim francuski Nantes,  grčku Salonicu, pa opet Dinamo 1992. , onda iransku reprezentaciju, ponovno Dinamo, zatim slovensku Muru, varaždinski Varteks, Osijek, Hajduk, NK Zagreb, bosansko-hercegovačku reprezentaciju, a nakon šangajskog Shenhua, kraj 2010. dočekao je kao izbornik kineske Olimpijske reprezentacije. Najveći uspjeh u karijeri zasigurno su mu kad je s Dinamom i bijelim šalom postao pobjednik Jugoslavije 1982., prvenstvo Švicarske 1984.  a vrhunac karijere, treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj kad je proglašen i najboljim trenerom svijeta u izboru kolega. Tko se ne sjeća njega s kapom francuskog žandara, taj se ničega ne sjeća.
Ćiro je još po nečemu specifičan – on je jedini trener na svijetu kojemu se ne zna točan datum rođenja. Tako na švicarskoj službenoj stranici piše da je rođen između 1934. i 1937. godine. Do zbrke je došlo zato što je Ćiro imao dokumenta na dva različita datuma, mlađim i starijim godištem. I dok se drugi pomlađuju botoxom, hijaluronskom kiselinom ili kao bivši hrvatski predsjednik Mesić skupim energetskim rejuvenation programima, Ćiro je svima doskočio vraćanjem biloškog sata tri godine unaprijed.
Premda Ćiro „kad nije na zadatku“ najčešće boravi u Zagrebu, u svom stanu na Trgu bana Jelačića ili ljeti u vili u Kraljevici, redovito posjećuje suprugu Zdenku koja i dalje živi u švicarskom Lutryju. Mjesto je to na Ženevskom jezeru, pokraj Lausanne u kantonu Vaud. Taj srednjovjekovni brdoviti gradić osim po vinskim cestama poznato je po rivi gdje su usidrene skupe jahte, kupalištima ali i dvorcima i crkvama. Ćirina slijepa ulica Chemin de la Combe nalazi se u neposrednoj blizini nogometnog terena i glasovite marine. Svi koji misle kako je Ćirina švicarska nekretnina vila s bazenom opasana visokim zidom, varaju se. Premda je Ćiro za života zaradio više nego dovoljno novaca za svojih petero unučadi, Ćirina supruga živi u urbanoj vili s više stanova okruženoj zelenilom. U susjedstvu živi i poznati švicarski izumitelj Philippe Deval.
U Švicarskoj je dom i biznis i Ćirine mlađe kćeri. Katherine Blažević Mihalić sa suprugom Ivicom i dvoje djece živi u Dullyju, pokraj Lausanne. Tamo vode firme Fine Cuisine Services koja preko prestižnog Gamma Cateringa delicijama i vrhunskom hranom opskrbljuje luksuzna događanja poput onih u St. Moritzu, Baselu li Genevi. Tatina ljubimica ranije je vodila Excellence Luxury Services, tvrtku za iznajmljivanje luksuznih automobile, plovila i privatnih zrakoplova u Genevi, no ta je tvrtka likvidirana. Starija kćer Barbara živi s mužem, američkim časnikom i sinom na Floridi. Najmlađi Ćirin sin Miroslav živi u Zagrebu sa suprugom i dvoje djece. Njegova supruga rodom je iz Mostara ali je živjela u njemačkom Karlsruheu, gdje je gradila karijeru modela. Bila je jedna od sudionica finala poznatog njemačkog izbora modela 1992. godine koji vodi njemački voditelj Thomas Gottschalk. Taj je izbor obilježila Heidi Klum koja je te godine pobijedila naše gore list – Tanju Marić. Tko zna da je Tanja pobijedila, bi li ikad postala Ćirina snaha i podarila mu unuka i unučicu. A Miroslav junior oca zadnjih godina prati u stopu jer je njegov neformalni menadžer a ujedno i distributer umjetnih travnjaka. Zahvaljujući tati Ćiri njegov biznis cvjeta, ili kako bi rekao duhoviti trener “Ko je sretan ni u hali nije gladan”. Ako Ćirin angažman u Kini zemlji milijuna stadiona potraje, i juniorova djeca na siromaštvo iz ranih godina života svoga djeda gledat će kao na znanstvenu fantastiku.
Ćiro, „mačka sa nebrojeno života“ i transkontinentalnom karijerom u životu je dobio i bitku protiv raka (zahvaljujući vrhunskim doktorima ali i novcima, reći će), ali se kvalificirao i za život u svijet modernih medija i tehnologija. Svjedoči o tome i nebrojeno puta pregledan video intervju s „fantomskim“ Rećimirom Arnautovićem (za Inmagazin Nove TV) . Otkad je osvanuo na You tubeu u kategoriji humor, Ćiru je proslavio i kod mlade internetske generacije. U kultnom intervjuu lažni Rećimir postavlja sugovorniku jedno te isto pitanje „Koja je razlika između be-ha reprezentacije kad ste ju Vi preuzeli prije šest mjeseci i sada“. Na pitanje Ćiro isprva strpljivo odgovara, dok novinara ne pošalje u neku stvar i preporuči mu, uz obilje smijeha, da se „malo bolje pripremi“, a potom u svom stilu improvizira s odgovorima sve do konstatacije „pa ti mene šine ozbiljno zajebavaš“, i „drugi put napiši pitanja jer nisi rutiniran da ih memoriraš“. Antolgijski beskrajni odgovori na jedno te isto pitanje lansirali su Ćiru u virtualnom svijetu korisnika među „kralja svih kraljeva“ i „legendu“  a koji se uspješno kvalificirao u eru modernih digitalnih komunikacija, klikova i You Tubea. Makar, kad je on rođen, sve to čak nije bila ni mislena imenica.

Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović