TREĆA AMERIČKA NEKRETNINA PROFITERA IZ PLIVE

Bivši Škegrin pomoćnik u Ministarstvu financija, Ivan Mijatović na mondenom otoku Hilton Head u Južnoj Karolini kupio je 2009. i vilu za odmor koju sada iznajmljuje tjedno po cijeni i od 4.000 dolara.

Renomirano američko ljetovalište, otok Hilton Head u Južnoj Karolini reklamira se kao savršen tropski raj za odmor. Prirodni rezervati upotpunjeni su golf i teniskim terenima te nizom rekreacijskih sadržajima te spa centrima u najluksuznijim hotelskim kompleksima. Tu su i kilometrima duge bijele pješčane plaže. Sve to učinilo je Hilton Head jednom od najzanimljivijih destinacija za odmor u SAD-u. Otok slovi kao jedinstveno mjesto po idealnom balansu prirodnih ljepota, turističkih ali i povijesnih sadržaja. Hilton Head kao i obala Južne Karoline otmjenije su mjesto za odmor gostiju dubljeg džepa od razvikane Floride i njezinog masovnog turizma.
Očito je sve to imao na umu i bivši načelnik iz Ministarstva financija Ivan Mijatović (38) kad se sa suprugom Debrom odlučio na kupnju luksuzne nekretnine usred tog oplemenjenog tropskog raja. Luksuzni ljetnikovac površine oko 200 metara četvornih s bazenom i dvorištem, okružen gustom šumom, službene vrijednosti 922.000 dolara supružnici su kupili 6. svibnja 2009. godine. Dakle tri mjeseca nakon što je istekao i njegov zadnji ugovor s Plivom odnosno Barrom koji ga je 2008. imenovao šefom američke podružnicebivšeg hrvatskog farmaceutskog diva. Bivši Prkin pa Škegrin pomoćnik, kojemu je Hrvatska povjerila da sa 23 godine života odlučuje o privatizacijama HT-a i Plive, očito je dobro upoznao svoju novu domovinu prije nego što se odlučio na kupnju treće američke nekretnine. Kao što sam već pisala, prva Mijatovićeva nekretninska akvizicija bila je kupnja luksuznog apartmana na Petoj Aveniji u New Yorku krajem 2007. Zatim je bivši Plivin čelnik 2008. kupio i dvorac u gradu Charlotte u Sjevernoj Karolini. Tek kupnjom ljetnikovca može se reći da je ostvario san prosječnog američkog milijunaša.
Rockefeller iz Plive vilu za odmor odlučio je i komercijalizirati. Oglašena je preko web stranica jedne agencije za nekretnine i to po cijeni od 2.000 dolara izvan sezone i 4.000 dolara u punoj sezoni. Radi se naravno o tjednom najmu. Sudeći prema poreznoj kartici, Mijatovići će troškove godišnjeg poreza 9.460 dolara za ovu vilu moći podmiriti za manje od tri tjedna najma na vrhuncu sezone. Od ostatka prihoda moći će bez problema platiti i poslugu te vjerojatno i prilično zaraditi. Iz porezne kartice vidljivo je i kako novopečeni Amerikanac uredno servisira  porezne obveze i za ovu nekretninu, jednako kao i za dvorac u Charlotteu u susjednoj državi Sjevernoj Karolini.
Iz oglasa za najam vile vide se i reference a tu je i bogata foto galerija. Tako da i prosječni Hrvat koji ne može dalje od Jadrana ima priliku virtualno zaviriti u svijet inozemnh nekretnina hrvatske tajkunske elite. Potencijalnim gostima u Mijatovićevoj vili na raspolaganju su 4 sobe s 16 ležaja, 4 kupaone, jakuzzi, grijani bazen, ali i super brzi internet i to sve na obali Atlantskog oceana (treći red). Osim toga Mijatovićev ljetnikovac građen 1981. nalazi se u luksuznom turističkom odredištu Palmetto Dunes. Mjesto je kao i otok poznato i po delfinima ali i po tome što je i slavna industrija Disney tu naoravila svoj turistički kompleks.
U slučaju Mijatović radi se o fenomenu koji je u 9 godina koliko je cirkulirao s funkcije na funkciju u Plivi uspio zaraditi zaraditi milijune koji su ga lansirali čak među američku elitu. Nravno, to bi bilo nemoguće bez političke potpore koja je Mijatovića s 23 godine omogućila stratešku poziciju u Ministarstvu finacija te samo 3 godine poslije i ključnu ulogu pri privatizaciji  Hrvatskog telekoma i njegove prodaju Deutche Telekomu a potom i ključnu ulogu u Plivi. Budući je Mijatović sve svoje nekretnine američke nekretnine kupio u razmaku od četiri godine, prvo dvorac, zatim Timeshare apartman s 5 zvjezdica u njujorškom St. Regis Residenceu  gdje mu je susjed i hrvatski tajkun Bruno Orešar, te konačno vilu u Palmetto Duneu., logično je zaključiti kako je cjelokupno bogatstvo zarađeno u Hrvatskoj i Plivi odlučio uložiti izvan nje. A da je riječ o golemom bogatstvu svjedoči i podatak da se potkraj 2006. godine natjecao i za kupnju dionica Ine s ponudom teškom 7 i pol milijuna kuna u gotovini što ga je plasiralo na treće mjesto odmah iza Škegrinog ortaka Tomislava Matića i tajkuna Josipa Galića ali iznad Polančecovog kuma Nevia Prloga s dva milijuna nižom ponudom. Sudeći prema listi privatnih ponuditelja za drugi krug privatizacije Ine, Ivan Mijatović bio je financijski kudikamo potentniji i od razvikanih imena hrvatskog biznisa ili bankarstva poput Ninoslava Pavića, Stjepana Oreškovića, Tomislava Dragičevića, Milivoja Goldštajna čije su ponude bile i do tri puta niže.
Slučaj Mijatović još jednom potvrđuje sve kontroverze hrvatske tranzicije. Također i privatizacije koja je Mijatoviću i sličnima bila majka a tisućama protuvladinih prosvjednika diljem Hrvatske maćeha. No tajkun izrastao iz Ministarstva financija, zatim u pravi čas (po njega) lansiran u Plivu a potom iseljen na novi kontinent, iz komfora američkih nekretnina distancirano može pratiti eskalaciju nezadovoljstva na zagrebačkim ulicama. Pa on više ne živi ni u Bauerovoj niti u Kralja Držislava. Vjerojatno za njega iz te perspektive i libijski i hrvatski prosvjednici imaju podjednaku dimenziju – trećeg svijeta. Nedodirljivog Mijatovića ne zabrinjava niti činjenica da u SAD-u nije nakon isteka ugovora s Plivom (Barrom)  našao novi posao, što se vidi i iz njegovog poslovnog profila. I bez toga može pristojno živjeti kao rentijer. Luksuzni apartman na Petoj aveniji moguće je iznajmljivati za 850 dolara na noć a tu su i prihodi od vile na obali. Naravno, nije isključena i mogućnost zarade od oročenih štednih depozita što igrači njegova ranga redovito uživaju.
Ako ga ikad i uhvati nostalgija za bivšom grudom može zapjevati onu poznatu “Prokleta je Amerika i sunce što sja….” i s tropske pješčane plaže rashladiti se ili u Atlantiku ili svom privatnom bazenu. Tu ga neće smetati niti hrvatski paparazzi jer oni uglavnom na zagrebačkom Cvjetnom snimaju poznate face na kavi na špici, a neće ga uznemiriti niti telefon iz neke redakcije jer hrvatski medijski magnati puštaju na miru bogate i anonimne tajkune izrasle iz hrvatskih kompanija s velikim oglašivačkim potencijalom. Prototip toga je Mijatović, Rockefeller iz Plive s 36 godina i adresama u tri savezne američke države!
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.