Nakon što je haški sud osudio hrvatskog generala na 24 godine zatvora:LUKA MIŠETIĆ ŽALBU NA PRESUDU GOTOVINI PIŠE U VILI NA FLORIDI!

Gotovinin branitelj sa suprugom Eleni Zoe Angelopoulos na kućnoj adresi u Elmwood Aveniji  u Sarasoti registrirao je i tvrtku Agram International na koju je, prema Rojsovim tvrdnjama, prebačeno vlasništvo nad Mediteran Union Tunelom i dionice zagrebačke Hidroelektre

Haški sud proglasio je krivim hrvatskog generala Antu Gotovinu i osudio ga na 24 godine zatvora. Ta je presuda bila veliki šok ne samo za velik dio hrvatske javnosti nego zacijelo i za njegovog branitelja Luku Mišetića. Američki odvjetnik hrvatskog porijekla uživao je veliku naklonost hrvatskih medija u kojima je uvijek dobivao prostor za više nego optimistične procjene ishoda optužbe protiv svog klijenta. Tako nije skrivao niti optimizam uoči presude u Haagu. Proteklih godina bilo je i kritičara koji su mislili kako tako važan predmet nije pametno povjeriti odvjetniku koji se dotad u Americi bavio korporacijskim pravom. No, takvi se kritički glasovi skoro nisu ni mogli probiti u hvatski medijski prostor koji je vjerovao braniteljskom timu generala Ante Gotovine.
No visina izrečene presude te njezin sadržaj nalažu preispitivanje uloge odvjetničkog tima. Naravno da ocjenu jesu li napravili najviše, ili najmanje, treba prepustiti vremenu, odnosno pravomoćnosti presude. Gotovini prema prvostupanjskoj presudi nije pomogla ni činjenica da je u njegovom braniteljskom timu bio američki odvjetnik Gregory Kehoe a koji je ranije bio tužitelj u haškom predmetu protiv hrvatskog generala Tihomira Blaškića, pa je samim tim poznavao praksu Međunarodnog tribunala. Naravno da je i Kehoe hrvatsku javnost uvjeravao kako Haag nije dokazao udruženi zločinački pothvat te davao intevjue kako će obraniti Gotovinu. Kehoe u svom floridskom uredu, skupa s Mišetićem, morat će intenzivno raditi žele li uspjeti srušiti presudu protiv svog klijenta. Sretna je okolnost da su dva branitelja vrlo blizu, budući Mišetić ima i floridsku adresu a ne samo onu u Chicagu kako se u Hrvatskoj misli.
Naime, supružnici Luka Mišetić i Eleni Zoe Angelopoulos kupili su u ljeto 2005 za 535.000 dolara u Sarasoti svoju prvu floridsku nekretninu, vilu s bazenom površine 150 kvadrata. Mišetićeva supruga Eleni je inače američka odvjetnica grčkog porijekla. Luka i Eleni na su istoj adresi u Elmwod Aveniji registrirali i floridski ured tvrtke Agram International koju je kontroverzni general Ljubo Ćesić Rojs javno optuživao za sumnjive transakcije i krađu. Tako je u Jutarnjem listu izašla njegova tvrdnja kako “za manipulaciju Grepe i Rose nije znao sve do 2005. kada je tvrtku MUT kupila tvrtka Agram International, koju zastupaju odvjetnici Ivo Farčić i Luka Mišetić”. MUT je inače kratica od Mediteran Union Tunela preko koje su bivši ortaci – hrvatski generali Rojs, Gotovina i Roso držali udjele u visokoprofitabilnoj Hidroelektri niskogradnji.
Cijeli taj tekst bio je naslovljen s: “Rojs: Firmu su mi ukrali Roso i Grepo te je dali Gotovini”. Štogod bila istina u poslovnim odnosima među generalima, činjenica je da je ured Agram Internationala Mišetić prebacio 2005. na svoju privatnu adresu u flordskoj Sarasoti.
Prema podacima iz floridskog registra kompanija ta je tvrtka poslovala sve do 29. ožujka ove godine kada je ugašena. Hoće li ta činjenica pripomoći kvalitetnijoj Mišetićevoj pripremi haške žalbe u slučaju Ante Gotovine, ostaje da se vidi. U svakom slučaju Gotovininim braniteljima, ako žele  oboriti nepravomoćnu presudu, trebat će ne samo angažmana na predmetu  nego i kopernikanski obrat kakav se dogodio odvjetniku Anti Nobilu i koji mu je pomogao srušiti pravomoćnu presudu protiv haškog optuženika hrvatskog generala Tihomira Blaškića.
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.