Tajne posljednjeg YU ministra vanjskih poslova:LUKSUZNE AMERIČKE ADRESE BUDE LONČARA

Doajen jugoslavenske diplomacije i savjetnik dva hrvatska predsjednika u SAD-u ima prijavljenu adresu u gradiću Hoboken u blizini New Yorka * U istom gradu obitelj Budimira Lončara posjeduje tri apartmana od kojih jedan prodaju za preko milijun dolara * Drugi dio Budine uže obitelji posjeduje vilu i ranč u državi Michigan dok treći potomak živi u vili kupljenoj za 717.500 dolara u državi New Jersey

Budimir Lončar zasigurno je diplomatski fenomen prostora bivše Jugoslavije. Bivša zajednička država je propala, nastale su nove republike i politički sustavi, sve se stubokom promijenilo, ali među tim silnim promjenama  opstala je jedna samo diplomatska figura. Posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije i bivši YU ambasador u Americi, Njemačkoj i Indoneziji koji i danas u 87.-oj godini kormilari hrvatskim diplomatskim vodama. Trenutačno vodi Savjet za vanjsku politiku i međunarodne odnose hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Prije toga od 2005. do 2009. godine bio je savjetnik za međunarodne odnose bivšeg hrvatskog predsjednika Stipe Mesića. Bogatu i dugovječnu diplomatsku karijeru započeo je još davne 1957. do 1964. i to na mjestu posebnog savjetnika Federalnog tajnika za vanjske poslove Jugoslavije. Kad bi u diplomaciji postojala maskota – diplomatska kornjača – on bi ju zigurno zaslužio prvi.
Burne i ratne devedesete proveo je podalje od trusnih prostora bivše Jugoslavije. Od 1993. imenovan je posebnim izaslanikom Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Pokret nesvrstanih zemalja a potom je
obavljao razne savjetničke dužnosti u nevladinim organizacijama u New Yorku i Ženevi. Budo, kako ga neki od milja zovu, u javnosti je rijetko istupao, tako da je i danas moguće na prste jedne ruke prebrojati njegove intervjue. Posebna je priča njegov privatni život o kojemu se skoro ništa ne zna. U Zagrebu živi decentno, sam, u elitnom mini stambenom kompleksu u Kaptol centru u središtu grada. Tamo su mu susjedi direktor Zagrebačke banke Franjo Luković i pobočnik sve trojice dosadašnjih hrvatskih predsjednika general Krešimir Kašpar.
Godine nisu ostavile fizičkog traga na njemu tako da bu u Hrvatskoj po vitalnosti i uspješnom odolijevanju zubu vremena mogao biti izjednačen sa 10 godina mlađim Ćirom Blaževićem. U Hrvatskoj se raspredaju mitske priče o škrtost stanovnike otoka, Bodule a da u tome ima neke istine moglo bi se zaključiti po jednom sitnom detalju iz Budine svakodnevice. U sklopu Kaptol centra gdje živi posluje i dućan Mercator a u njemu stoji i polica s časopisima. I premda je vidno istaknut naslov, “Molimo ne listati časopise”, to nikad nije smelo Budimira Lončara “diplomata za sva vremena i sisteme” da prelista besplatno novine prije nego što odluči na njih ne potrošiti ni lipe. Po tome bi se reklo da je škrti Bodul iz pučke predaje.
Istražujući građu za knjigu “Kondo, kondo” zaimao me i američki život Budmira Lončara. Prema podacima iz reistara osoba može se vidjeti kako je živio u više saveznih američkih država. Tu je Washington gdje se uz njegovo ime spominje i Janja Lončar, i gdje je bio na funkciji YU ambasadora. Sljedeća je destinacija također očekivana – New York gdje je radio za UN.  Navedene su još dvije države, New Yorku susjedni New Jersey te država Michigen.
Budimir Lončar sada je prijavljen u gradu Hobokenu u New Jerseyu. Taj gradić potpada pod šire područe New Yorka. Od Manhattana ga dijeli rijeka Hudson i iz viših katova zgrada u Hobokenu pruža se veličanstven pogled na taj elitni dio New Yorka. U Ulici Jefferson, u apartmanu 5c žive Kočana, Cathy i Ivan Lončar te Tanja Pejović (40). Taj apartman u zemljišnim knjigama suvlasništvo je Ivana Lončara i Tanje  Pejović.
Prema godinama može se zaključiti da je Ivan Budimirov unuk a iz njegove web biografije vidi se da je 1995. diplomirao pravo u Beogradu te se potom školovao i na Sveučilištu Columbia. Logično je zaključiti da je Tanja Pejović njegova supruga, a oboje su odvjetnici u New Yorku. Taj su apartman inače kupili u ljeto 2005. za 869.000 dolara. Budući je luksuzni Hoboken apartman na kojem je prijavljen i Budimir Lončar oglašen na prodaju putem web oglasnika za 769.000 dolara, može se steći uvid u visoki standard njegovih vlasnika. Moderno namješten i opremljen apartman Lončarovih ima 3 spavaće sobe, 2 kupaone, površine oko 180 kvadrata s vrtom i prekrasnom terasom. Jedna od slika koja visi na zidu radne sobe sliči na polja s oblacima, tipični motiv hrvatskog naivca Ivana Rabuzina. U dnevnoj sobi je profil žene koju bi laik pripisao slavnom Picassu.
Par Lončar – Pejović posjeduje još dvije reprezentativne nekretnine u Hobokenu. Apartman u ulici Madison kupljen je u ljeto 2002. za 335.000 dolara. Treći apartman Lončarovih nalazi se također u ulici Jefferson ali na drugom kućnom broju. Kupljen je u jesen 2010. za 975.000 dolara. Ponuđen je na prodaju za 1,1 milijun dolara putem web oglasa. Radi se o luksuznom stanu površine oko 200 kvadrata s 3 sobe i 3 kupaone, stilski opremljenom s prekrasnom terasom kakve gledamo u američkim filmovima.
No tu ne bi bio kraj američkim nekretninama Lončarovih. Kočana (rođena 1954.) i Ivan Lončar, koji bi po starosti mogli biti sin i snaha Budimira Lončara, posjeduju još i vilu te imanje u Rochester Hillsu u državi Michigan. S njima je živio i sin, odvjetnik Alan Lončar. Prema internetskim podacima on se na ljeto 2011. ženi  učiteljicom engleskog Gillian Rabbitt. Uz ime Ivana i Kočane Lončar u javnim američkim registrima upisane su adrese: Crooks Road u gradu Rochester i Shelby Road u gradu Utica u Michiganu. U prvom slučaju se radi o obiteljskoj vili od 260 kvadrata kupljenoj za 380.000 dolara a na drugoj je adresi ranč trenutačno ponuđen na prodaju za 229.900 dolara.
Treći član bliže obitelji Budimira Lončara je Srđan Lončar rođen 1964. godine. On je živio na nekoliko adresa u New Jerseyu. U gradu East Brunswicku živio je ulicama Buffalo Run te Landsdowne Road. Registrirao je i neki medicinski patent. Sa suprugom Annom Barratom od 1996. kupio je više nekretnina, neke i na kredit, ali ih je i dalje prodavao. sada živi u Buffalo Runu u vili kupljenoj na proljeće 2005. za 717.500 dolara. Kako mu je supruga talijanskog porijekla i on je svoje ime talijanizirao pa se tako predstavlja i kao Serge Lončar. Na kućnoj adresi osnovao je fondaciju “CareSpeak Communications” čiji je predsjednik. Ima i web stranicu na kojoj se može vidjeti velika fizička sličnost Serga (Srđana) Lončara  i Budimira Lončara.
Inače u New Yorku ni Budimir Lončar a ni članovi njegove uže obitelji ne posjeduju a nekretnine. Prema podacima iz registara firmi nemaju ni poslovne udjele. Jedino je Alana bio registrirani agent tvrtke Global CNS Research iz Farmingtona u Michiganu čiji je blagajnik bio Marc Rich, a šefica Snežana Shana Krstevska porijekom iz Makedonije. Lončarov Global CNS je i dalje aktivan.
Po svemu sudeći, posljednji ministar vanjskih poslova propale Jugoslavije na vrijeme je život svoje obitelji usmjerio prema najvećoj svjetskoj sili. Kroz nekretninski status obitelji Lončar u Americi lako je zaključiti kako pripadaju gornjim društvenim slojevima. Lako je zamijetiti kako su Lonačarevi potomci školovani te da se bave unosnim zanimanjem – uglavnom odvjetništvom. Vjerojatno je prije drugih shvatio (ili znao) kako se prostorima koje diplomatski predstavlja u svijetu pišu crni dani. Te kako će proći još puno godina prije nego što se stanje posve normalizira i oporavi od ratnih stradanja. I zato je u Budi Lončaru raionalno prevagnuo pater familias pa je svoju djecu poštedio života na trusnom terenu. Amerika je, znamo, obećana zemlja, osobito za potomke visokorangiranog i što je još važnije dugovječnog diplomata.
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović