Teniski “Drakula” i otac 33 djece:TAJNA VEZA LEPE BRENE I GORANA IVANIŠEVIĆA

Rumunjski milijarder i playboy Ion Tiriac spaja jugoslavensku folk zvijezdu i hrvatsku tenisku legendu * Živojinovićima je bio vjenčani kum a osvajaču Wimbledona menadžer i gazda * Goran je u Monacu i New Yorku bio podstanar u Tiriacovim apartmanima * Dok je Brenu i Bobu Tiriac uveo u tajne biznisa i kupnje elitnih nekretnina, Goranu je dao Land Rover s monegaškim tablicama.

Kada se na najglamuroznijem jugoslavenskom vjenčanju onom Lepe Brene i Bobe Živojinovića ukazao kao kum brkati markantni muškarac nalik na šefa nekog južnoameričkog kartela malo tko je u bivšoj državi znao o kome se radi. Mladenku Brenu je uveo u bračnu luku a odmah nakon mladoženje Bobe  zaplesao je s njom i svadbeni valcer u dvorani beogradskog hotela Internacional. Bilo je to 7. prosinca 1991. godine. Zajednička država raspala se u krvi, brak Živojinovićevih okrunjen s dva sina traje i danas, a tajanstveni kum Ion Tiriac (72)  izrastao je u najmoćnijeg i najbogatijeg Rumunja na kugli zemaljskoj. Usto ga bije glas i najvećeg rumunjskog playboya.
Bivši tenisač Živojinović svadbenog kuma upoznao je kao igrač budući je iza Tiriaca ne samo uspješna sportska nego i menadžerska karijera. Globalno je najpoznatiji kao bivši menadžer Borisa Beckera, a u Hrvatskoj kao bivši menadžer Gorana Ivaniševića. Na vrhunsku karijere nazivali su ka teniskim “Drakulom”. Premda se u Hrvatskoj javnosti znalo da je Ivaniševićevu karijeru vodio jedan od najboljih svjetskih menadžera, nitko dosad nije napisao kako Tiriac u sebi objedinjuje još jednu strateške ulogu, onu Breninog i Bobinog vjenčanog kuma.
Istražujući Ivaniševićev život u Americi i Monaku za knjigu “Kondo, kondo” došla sam do niza zanimljivih otkrića. Poznato je kako je Ivanišević bio službeno prjavljen u Monaku kao i brojni drugi sportaši, ali nije se znalo da on u patuljastoj kneževini nije posjedovao nekretninu, kao što to sad imaju Ivica Kostelić i Ivan Ljubičić. Goran je bio prijavljen kod svog menadžera Tiriaca, čija je službena adresa jedna od najskupljih ulica na svijetu, Avenija princeze Grace u Monte Carlu. Na kućnom broju 31, u zgradi zvanoj L’Estoril, sjedište je i Tiriacove sportske agencije  koja je skrbila za Goranovu karijeru. U istoj zgradi i danas luksuzne apartman ima bračni par Živojinović ali i najbolji srpski tenisač Novak Đoković.
Dok ga je zastupao rumunjski milijarder Goran je vozio Land Rover monegaških tablica što je bio jedini vanjski pokazatelj kako se radi o rezidentu tog poreznog raja na zemlji. Upućeni kažu kako je od svih tenisača za čije je karijere skrbio, Tiriacu najviše za srce prirastao Boba i posredno njegova supruga Brena tako da je njima otkrio sve važne tajne poslovanja i života kako u Monacu tako i na Floridi.
Naime, Tiriac je dobar dio života proveo u Americi, gdje se sprijateljio s velikim tenisačem svoje generacije Argentincem Guillermom Vilasom. Njihovo prijateljstvo preraslo je i u veliki biznis. Čim su zaradili prve novce, osnovali su zajedniču tvrtku T-V Enterprises preko koje su ulagali u nekretnine diljem Amerike. Tvrtku im je osnovao zajednički odvjetnik Thomas F. Betz Jr. iz Norfolka u američkoj državi Virginiji koji je za njih obavljao komplicirane pravne poslove. U jednom javnom američkom registru iskopala sam podatak kako su Goran i njegov otac Srđan imali prijavljene adrese kod Tiriacovog odvjetnika ali i partnera Vilasa u Norfolku i Richmondu, a sam Goran bio je službeno podstanar i u Tiriacovom stanu na Manhattanu. Naime, tih su godina bili popularan turniri u Virginia Beachu pa je logično da je Goran trebao i neku prijavu i stalniju adresu u blizini.Tiriacov njujorški luksuzni apartman, kupljen s milijun dolara kredita od njemačke Deutsche Banke, bio je i sjedište spomenute tvrtke a Gorana se još moglo kontaktirati i preko odvjetnika Betza koji je imao sjedište u Dominium tornju u Norfolku.
Tiriac i Vilas su bile i prve teniske zvijezde koje su uspješno kombinirale sport s biznisom i marketingom. Naime, njih su dvojica bili i zajedničke face reklamne kampanje za Ellesse 1982. godine. Pozirali su s teniskim reketima, okruženi zgodnim ženama, a izabrani su za kampanju upravo zato što je obojicu pratio glas velikih i uspješnih ženskara. Dok su ubirali dodatnu lovu od kampanja poduzetni dvojac sve je više širio biznis pa su podružnice američke tvrtke T-V Enterprises (to je inače kratica od početnog slova njihov prezimena) osnovali i u Monaku, Minhenu i Londonu. Preko tih tvrtki zastupali su i najboljeg njemačkog tenisača Borisa Beckera ali i bivšu njemačku tenisačicu Anke Huber. Okreću se i biznisu s nekretninanam te 1985. kupuju prve apartmane u Miamiju. U papirima ih zastupa odvjetnik Betz.  Vilas 1985. a Tiriac 1995.ulažu novac i u nekretnine na Manhattanu. Tiriacov apartman na adresi 251 East 49th Street  bit će  poslije Goranova ali i njujorška adresa Živojinovića.
Vjerojatno pod utjecajem sposobnog Rumunja Boba će ulagati u nekretnine na Floridi. Kupit će najprije skromni apartman s prvom suprugom Zoricom a potom sve raskošnije nekretnine s Brenom. Sada ih s omiljenim kumom Tiriacom osim spomenute adrese u Monaku povezuje i činjenica da posjeduju vilu u Miamiju u blizini Tiriacova luksuznog apartmana. Možda kad bi ih netko postavio na detektor istine da bi obije u glas odali priznanje Tiriacu onako kako to Brena u pjesmi pjeva “Ništa mi nisi dao a opet sve ti dugujem”. I to ona ista mladenka Brena koja se u naponu svoje zvjezdane snage udaje za tenisku YU-legendu Bobo a iza nje ostaju obnažene naslovnice poput one sarajevskog VEN-a koju danas gledaju voajeri na forumu Leksikona YU mitologije.
Goran ni u Americi nije investirao u nekretnine a i provjerom L.A. zemljišnih knjiga otkrila sam da je prije nekoliko godina lansirana vijest kako supruzi Tanji kupuje vilu u Los Angelesu, samo  obična novinarska patka.
Tiriac je 20 godina poslije kumstva na najvećoj Jugo-svadbi izrastao u najkrupnijeg kapitalistu Rumunjske. Posjeduje banke, osiguravajuće kuće, predsjednik je rumunjskog Olimpijskog odbora, leti privatnim Bombardierom s jednog kraja svijeta na drugi. Tog je kanadskog proizvođača zrakoplova svojedobno čak i tužio tražeći višemilijunsku odštetu jer su mu sa zakašnjenjem i nedostacima isporučili “čeličnu pticu”. Zaslužan je i za činjenicu da danas Monacom “drma” takozvani rumunjski lobi. Naime, on je  nekolicini rumunjskih poduzetnika otvorio vrata tog poreznog raja, a oni su šansu višestruko iskoristili. Vjerojatno bez njega i njegovog duha ne bi bilo ni Živojinovića kao poduzetnika i svjetskih jet setera.
Što se tiče Gorana on je postao najveći hrvatski tenisač i zasad jedini osvajač Wimbledona ali u biznisu se nije proslavio. Vjerojatno nije na vrijeme shvatio kako u vrhunskom biznisu kao i vrhunskom sportu nikamo nećeš stići bez dobrog odvjetnika, partnera i naravno kuma. Usto potentnog bonvivana koji se ne libi priznati kako ima samo 3 priznate a 30 nepriznate djece diljem svijeta.
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.