FLORIDSKI DUG KRALJA ZAGREBAČKE ŠPICE I PUKANIĆEVOG MIAMI SUSJEDA

Neven Perica, vlasnik restorana u Bogovićevoji i Zelenom valu, lokala na Cvjetnom te Tvornice kupio je apartman u Flamingo tornju dva mjeseca nakon ubijenog osnivača Nacionala * Zbog duga od  5.197,22 dolara vlasnik Flamingo kondo kompleksa stavio je zabilježbu na Peričin apartman

Flamingo toranj u Miamiju magnet je za elitu s prostora bivše Jugoslavije. Taj stambeno-rekreativni kompleks na dobrom je glasu ne samo zbog luksuznih apartmana nego i dodatnih sadržaja. Stanovnici apartmana u Flamingu mogu se kupati u nekoliko bazena, vježbati u 14.000 kvadrata fitness centra, igrati odbojku na pijesku ili tenis, šetati među palmama, koristiti usluge SPA centra a da istodobno ne budu zakinuti ni njihovi kućni ljubimci – tu je i salon samo za njih. “Samo anđeli znaju kako je u raju”, kaže pjesma a kako bi se kupci ili gosti Flaminga osjećali što bolje, tu je i 24-satna usluga recepcije. Naravno, kraljevski stil života ima i svoju cijenu a računi neumoljivo dolaze na naplatu. Tako svaki vlasnik apartmana uz godišnji porez na nekretnine floridskim vlastima mora plaćati i pozamašne račune troškova održavanja. Nevolje nastaju kad neki vlasnik ili zakupac apartmana zaboravi platiti dospjele račune.
Iz tog South Beach kondo kompleksa zato su 2010. zbog dva dolara duga deložirani Boba i Brena Živojinović a zbog nepodmirenih računa tuženi su i bivši hrvatski NBA košarkaš Žan Tabak te Marko Banović, bivši olimpijski veslač, inače suprug prve hrvatske Miss Elene Šuran i brat Fashion Gurua Borisa Banovića.
Tom slijedu nevolja slavnih stanovnika Flaminga uskoro bi se moglo pridružiti i jedno tajkunsko ime iz Hrvatske i to zbog duga od 5.197,22 dolara. Naime, zbog tog iznosa stavljena je zabilježba na apartman u Flamingo tornju jednom Hrvatu. Zabilježba je administrativna mjera koja inače prethodi tužbi.
Radi se o široj javnosti prilično nepoznatom Nevenu Perici, inače jednom od najvećih zagrebačkih ugostitelja. U jesen 2008. Perica je za 500.900 dolara u kešu kupio svoj prvi Miami apartman. Točnije, kondo površine oko 100 kvadrata s dvije spavaće sobe i dvije kupaone. Dva mjeseca ranije, za više od pola milijuna dolara apartman je kupio i Ivo Pukanić. Nije isključeno kako je tragično stradali osnivač Nacionala dao Perici preporuku za Flamingo. Naime, poslovno carstvo tog anonimnog zg. tajkuna uključuje i lanac dućana Roberto na kojima je inače vidno istaknut logo Nacionala, a također u tom listu redovito se oglašavaju Peričini zagtrebački restorani.
No, bilo kako bilo, tragično stradali Pukanić nije dočekao da Miami apartman postane njegovim utočištem pred ubojicama. Budući da na Pukanićev apartman pristižu porezni dugovi, netko od njegovih nasljednika, početkom 2011. oglasio je na internetu rentanje apartmana za 2.400 dolara mjesečno.
Inače, prije kupnje Miami apartmana Perica je osnovao i tvrtku na Floridi, u gradu Orange, u veljači 2008. godine. Za poslovanje Peričine “Old Firm” ovlaštena je tvrtka “Registered Agents” iz Wilmingtona u američkom poreznom raju, državi Delaware. Na istoj floridskoj adresi (2578 Enterprise Road, Orange) inače registrirane su na desetine tvrtki povezanih s Hrvatskom
Perica poslovno djeluje kroz niz tvrtki u Hrvatskoj. Ugostiteljsko trgovački biznis vodio je ili vodi preko tvrtki: Gruppo Market, ETN-ALPE, Roberto, Roberto plus, H.I.2000, Raul, Grano, BOMA-Trgovina, Dišpet, Soba, Kultura moderna, Kristofer i Pentagram. U samom središtu Zagrebu posjeduje restorane Stefano na zg. “Špici” u Bogovićevoj, Jillys  na Zelenom valu, bistro na Cvjetnom “Ribice i tri točkice”, kafić na početku Preradovićeve Apartman Rock Caffe (Bivši Apartman) te lanac trgovina Roberto i Smoking. Odnedavno je preko tvrtke Grano preuzeo i Tvornicu. Kako je većina Peričinin ugostiteljskih objekata na top lokaciji u hrvatskoj metropoli, s pravom zaslužuje titulu “kralja zg. špice”. Naime, nekad su tim komadićem zg. centra suvereno vladali ugostitelji poput Alberta Pape, ali vrijeme te stare garde je prošlo. I Papin Buldog prešao je u ruke Željka Keruma, dakle na popularnoj špici stasala je posve novo generacija ugostitelja.
Unatoč impresivnom biznisu, novi kralj zg. špice je toliko samozatajan da se u hrvatskim medijima spominje tek u izjavi bivšeg košarkaša Vlade Šole koji je rekao kako je svoj restoran Yaxx prepustio kompanjonu i prijatelju Nevenu Perici. Inače, kad se taj restoran otvarao 2006.godine uz Šolu je kao suvlasnik spominjan i “bivši košarkaš” Neven Perica kao suvlasnik. Premda se nije proslavio na košarkaškom terenu, Perica se dokazao u biznisu  kao uspješan igrač. Inače da zagonetni hrvatski tajkun ima iskustva u transkontinentalnom poslovanju vidi se i iz činjenica da je njegova tvrtka Grano bila u vlasništvu u međuvremenu ugašenog Finaco Internationala sa sjedištem u američkoj državi Washington. Njezin je osnivač bio Maksim Štajcer s adresom u Belizeu.
Prikupljajući građu za knjigu “Kondo, kondo” provjerila sam  američke registre osoba (adresa). Tamo sam ustanovila da je Perica prije Miamija bio prijavljen pokraj Chicaga u mjestu Glenview, no ta nekretnina nije vlasnički bila njegova. Dakle, apartman u Miamiju njegova je prva američka nekretnina.
Iskustvo rada na knjizi “Kondo, kondo” naučilo me važnoj činjenici. U Hrvatskoj ima puno bogatih i uspješnih poduzetnika, koji uživaju privilegij anonimnosti, a takvi uglavnom imaju i inozemne nekretnine. Bivši Plivin čelnik Ivan Mijatović, Škegrin menadžer Nikola Perinčević i sada Neven Perica, samo su neka zanimljiva imena koja žive u tom svijetu bogatih i anonimnih Hrvata s adresama na dva kontinenta.
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.