Najbolji odgovor na: ‘Nemate dovoljno iskustva

Posao ne možete dobiti bez radnog iskustva, a radno iskustvo bez posla.I tako se priča vrti u krug. No, evo načina kako zadiviti one koji vam kažu da ‘nemate dovoljno iskustva’ – bilo da želite promijeniti struku ili još uvijek nemate radnog iskustva.

Složite se

Kada vas poslodavac zamoli da objasnite svoj nedostatak radnog iskustva, primijenite sljedeću taktiku: isprava se složite s njim. „Slažem se s vama, kao što ste već vidjeli u mom životopisu, nemam baš iskustva u ovom području. Pa ipak…“

Kada se složite sa sugovornikovom tezom, zapravo postižete to je da je spreman bez predrasuda saslušati vaše argumente. A tada imate priliku istaknuti one svoje vještine zbog kojih smatrate da biste itekako mogli obavljati posao za koji ste se prijavili. Pritom možete naglasiti i zašto vas je taj oglas privukao, što ste u ovom poslu prepoznali kao ‘idealno za vas’. Ali prvenstveno stavite naglasak na vještine i talente koje posjedujete, a koji bi itekako koristili u obavljanju jednog takvog posla.
Istražite

Kada vas zanima posao u kojem nemate radnog iskustva dobro je proučiti taj posao, pronaći korisne informacije o njemu online i provjeriti koji su autori o tom području nešto pisali, čitati stručnu literaturu, pratiti rad uspješnih hrvatskih ili svjetskih poduzetnika u tom području. Na temelju svega toga, možete reći „Istina je da nemam radnog iskustva, ali imao sam priliku pročitati (proučiti) knjigu (ime), rad gospodina X (recimo, vlasnika tvrtke u koju ste došli na razgovor). Ni on u početku nije imao iskustva u tom području kada je počeo raditi u Y poduzeću, a evo, pogledajte kakav je uspješnu kompaniju osnovao.“

Poslodavac na ovakav odgovor nema što reći – vaša izjava je pozitivna i informativnog karaktera. Osim toga, pokazuje da pratite rad te kompanije i industrije te da ste na temelju toga zaključili kako biste se i sami ovdje uklopili, potaknuti istim entuzijazmom. Osim toga, na ovaj način skrećete pažnju sa svog nedostatka, a umjesto toga, govorite o poslu i načinu kako posao funkcionira.
Obvežite se

Nedostatak radnog iskustva ne znači da niste u toku s promjenama. Pokažite da ste kroz svoje dosadašnje hobije, obrazovanje ili bivše poslove (ako ih ima) itekako radili na razvijanju vještina koje su potrebne za obavljanje ovog posla.

Spomenite stranice, vijesti, portale ili blogove kroz koje pratite ovo stručno područje. Poznajete li ljude koji se ovim poslom bave i s kojima ste o tome puno pričali? Objasnite da niste ovdje zato jer ste ‘pali s Marsa’ već zato jer znate što želite. To u kratkim crtama možete objasniti i u samoj molbi. Npr. „Svjestan sam da nemam radnog iskustva u ovom području, ali smatram da…“

U nastavku rečenice nemojte govoriti o tome da ste motivirani i da vas to zanima već istaknite jednu vještinu koja dokazuje da ste s razlogom odabrali prijavu na ovaj oglas. Nešto konkretno, što dokazuje da ste investirali u svoj interes i na temelju čega će poslodavac pomisliti „Hm. Pa, možda i nema radnog iskustva, ali ako ovako dobro razumije stvari možda ga se isplati pozvati na razgovor“.  

Spomenite slične proizvode koje svakodnevno koristite, iskoristite svoju informatičku pismenost i informiranost.
Preokrenite ploču

Kada poslodavac primijeti da je vaš životopis ‘siromašan’, možete jednostavno reći: „To je i razlog zašto sam se prijavio na oglas u vašoj tvrtki općenito – smatram da imate dobru radnu atmosferu i da puno ulažete u ljude te da bi ovo bio idealno mjesto za stjecanje prvog radnog iskustva (u ovom području).“

Naravno, da biste ovu tvrdnju potkrijepili, morat ćete istražiti tvrtku i njezinu poslovnu politiku kako biste, na temelju toga, vrlo precizno objasnili da zaista iskreno mislite to što govorite. Samo se klonite fraza – što god rekli, budite vrlo konkretni i sve potkrijepite informacijama.

Ako poslodavca uspijete umiriti i ostaviti pozitivan dojam, činjenica da vam nedostaje radnog iskustva ne bi trebala predstavljati ozbiljnu prepreku. Budite smireni i samouvjereni. Da, istina je da nemate radnog iskustva, ali to ne znači da niste u stanju naučiti i dokazati se kao dobar radnik u tom poslu.

Da biste ovakav stav prezentirali, nužna je priprema. Naravno da ne možete doći na razgovor za posao o kojem baš ništa ne znate niti ste se pokušali informirati, a očekujete da vam netko vjeruje na riječ da ćete naučiti. Umjesto da se oslanjate na tako nešto, radije se potrudite poraditi na svojim vještinama, a koje će vas dobro pripremiti za ovaj posao i prije nego što ga dobijete.

Izvor: www.moj-posao.net