Pivo kao eliksir zdravlja

Umjerenost je ključna kada je alkohol u pitanju, ali što se tiče piva najbolji rezultati se postižu jednom “zidarskom” flašom od pola litre dnevno. Evo deset razloga za radovanje  svaki put kad popijete  pivu:

1. JAČE KOSTI
Pivo sadrži visoke nivoe silicija, koji je dobar za  kosti.

2. JAČE SRCE
Pola litre piva dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti za 30 posto, jer podiže nivo  kolesterola koji sprečava začepljenje arterije .

3. ZDRAVIJI BUBREZI
Naučnici iz Finske izdvojili su pivo od ostalih alkoholnih pića, jer su otkrili da u velikoj  mjeri smanjuje rizik od pojeve kamenca u bubrezima.

4. JAČA ZDRAVLJE MOZGA
U studiji iz 2005. provedenoj na 11.000 starijih žena pokazalo se da su žene koje umjereno piju na testovima mentalnih sposobnosti postizale rezultate kao da su 18 mjeseci mlađe

5. SMANJUJE RIZIK OD RAKA
Portugalska studija je pokazala da mariniranje šnicle u pivu za 70 posto smanjuje kancerogene supstance, koje se stvaraju pri prženju  mesa.

6. PODIŽE NIVO VITAMINA
Pivopije imaju za 30 posto veću količinu vitamina B6 u krvi nego oni koji ga ne piju i duplo više od onih koji piju vino. Pivo sadrži i vitamin B12 i folnu kiselinu.

7. ŠTITI OD INFARKTA
Istraživači sa Harvarda otkrili su da umjerene količine alkohola, uključujući i pivo, pomažu da se spriječi stvaranje krvnih ugrušaka koji blokiraju krv koja teče do srca, vrata i mozga i koji izazivaju najčešći tip infarkta.

8. SMANJUJE RIZIK OD DIJABETESA
Studija iz 2011. sprovedena na 38 tisuća sredovečnih muškaraca pokazala je da  oni koji povremeno piju jedno do dva pića dnevno, smanjuju rizik da će im se razviti dijabetes tipa dva i to  za 25 posto.

9. SMANJUJE KRVNI PRITISAK
Jedna studija u kojoj je učestvovalo 70 tisuća žena između 25 i 40 godina,  pokazala je da je pivo još bolje od vina u snižavanju krvnog tlaka.

10. PRODUŽAVA ŽIVOT
Još 2005. je otkriveno da oni koji umjereno piju , žive duže, jer se takvom konzumacijom alkohola smanjuju  srčana oboljenja, infarkt i dijabetes.