Savjeti – kako pronaći posao nakon 50e

Brojni tražitelji posla stariji od 50 godina za Telegraphs su izjavili da su diskriminirani na razgovorima za posao radi svoje dobi i zanima ih što mogu učiniti kako bi spriječili takve predrasude.Neki od njih tražili su pomoć i prilikom izgradnje online mreže kontakata putem društvenih mreža, kako bi povećali svoju šansu da ih uoče poslodavci i stručnjaci za ljudske resurse.Exertus Jobs izdvojio je  savjete koji bi vam, ako ste stariji od 50 godina, mogli pomoći u potrazi za poslom:

1) Ne morate navesti svoj datum rođenja u prijavi na oglas, molbi za posao ili životopisu.

2) Poslodavac ne smije postavljati pitanja o vašoj dobi na razgovoru za posao ili u bilo kojoj fazi selekcijskog postupka.

3) Ako ste neko vrijeme bez posla ili ste imali takve periode tijekom karijere, navedite to u životopisu. Nemojte lagati ili izostavljati informacije – tema će se ionako pojaviti na razgovoru za posao pa je onda možete spomenuti i prije samog razgovora. Umjesto da kažete kako ste bili ‘nezaposleni’, pokušajte pobrojati stvari koje ste radili tijekom perioda nezaposlenosti, posebno ako je u pitanju bila kakva dodatna edukacija ili ste se odlučili psovetiti obitelji.  

4) Iskoristite svoje kontakte. Istražite prednosti društvenih mreža na kojima se možete povezati s bivšim ili potencijalnim poslodavcima, ali i stručnjacima iz područja koje vas posebno zanima.

5) Otvaranje LinkedIn profila dobar je način da kažete nešto o sebi, istaknete svoju stručnost, područje koje vas zanima i stupite u kontakt s potencijalnim poslodavcima.

6) Na društvenim mrežama postoje brojne grupe u koje se možete učlaniti i sudjelovati u raspravama te se i na taj način predstaviti poslovnoj zajednici. U takvim grupama poslodavci nerijetko znaju tražiti i nove zaposlenike.

7) Jeste li razmišljali o pisanju bloga? S obzirom na godine sigurno imate bogato radno iskustvo i možete kvalitetno izložiti problematiku s kojom se suočava sektor u kojem ste radili.

8) Pripazite na svoj online imidž, čak i kada na društvenoj mreži imate privatni profil. Upišite svoje ime u Google tražilicu i provjerite kakve informacije potencijalni poslodavac o vama može pronaći na internetu.

9) Kad sami sebe ‘reklamirate’ imajte na umu da do izražaja moraju doći vaše vještine i stručnost te vaša postignuća tijekom karijere.

Izvor: moj-posao.net