1000 molbi, a nikad odgovora? Promijenite taktiku

Ako dobivate pozitivan odgovor na svaku stotu zamolbu, nakon prvog intervjua rijetko vas pozovu na drugi, a kad uđete u finale, nikako da vas odaberu za poziciju, promijenite strategiju.Uredništvo Harvard Bussiness Review-a istražilo je greške jedne tražiteljice posla koja je odavno proslavila tisućitu neuspješnu prijavu. Pokazalo se da ima veliku pravopisnu grešku u naslovu radnog iskustva koju su sigurno primijetili i brojni HR menadžeri koji su čitali njezin životopis.Ako ste zabrinuti svojim učinkom traženja posla, zapitajte se slijedeća pitanja.Dobivate li manje od šest poziva na intervju na svakih sto poslanih molbi?Iako bi brojka u Hrvatskoj vjerojatno trebala biti i manja, primjerice, tri intervjua na sto molbi, zapitajte se je li sve u redu s vašim životopisom. Ako šaljete CV na različite poslove, prilagodite ga tome što se traži.
Kad se javljate za poslove koji traže niže kvalifikacije, nije potrebno da na papiru ističete sve svoje sposobnosti, radije se usmjerite na ono bitno, vezano uz posao na koji se prijavljujete. A kad želite na razgovor za posao koji traži više od onog što nudite, povećajte svoju vrijednost motivacijom, željama i planovima u zamolbi.

Nije na odmet zamoliti prijatelja da vam pregleda životopis, a kad tražite posao, koncentrirajte se i na ljude, internetske stranice tvrtke u kojoj radite ili čak pokušaj direktnog pristupanja tvrtki.  Prestanite raditi ono što vam ne donosi rezultate, no tražite marljivo posao i dalje, samo s više konkretne motivacije.
Dobivate li poziv na daljnje razgovore u samo jednom od osam prvih intervjua?
Kandidati čiji životopisi pronađu put do srca poslodavaca, ali nemaju sreće na intervjuima, često nisu sigurni što zapravo žele i svoju nesigurnost pokažu i poslodavcu. To ih čini nesigurnima ili čak očajnima što smanjuje šanse za daljnjim intervjuima.
Potrebno je zastati i napraviti analizu vojih razmišljanja, planova, želja, ciljeva, sposobnosti. Također, pripremite se dobro na klasične upite kao što su “Recite nam nešto o sebi?”, “Zbog čega biste željeli raditi u našoj tvrtki?” ili “Kako se vidite za pet godina?”.  
A kad odgovarate, sjetite se poslodavčeve perspektive – iako želi motiviranog kandidata, podjednako mu je važno što vi možete ponuditi njemu “Žašto bih zaposlio baš vas?”).
Jeste li bili u najužem izboru za više od osam pozicija, no nemate posao?
To je najteži slučaj, no nije beznadan, a često uopće i ne ovisi o vama. Jesu li zaposlili kandidata koji je imao vezu? Postoji li uopće ta poslovna pozicija ili je ukinuta? Ili imate problem s referencama? Jasno vam je da nije poželjno novom poslodavcu uputiti referencu bivšeg poslodavca o kojem nemate predobro mišljenje i koji bi vas mogao nokautirati nazove li ga vaš potencijalni poslodavac. Razmislite o novim potezima i probajte drugačije načine traženja posla umjesto da idete utabanim stazama koje vam ne donose rezultate.Ako uvijek radite istu stvar,logično je da uvijek dobivate iste rezultate.

Izvor:www.moj-posao.net