Pilates lopta – nije dječja igra, ali je zabavno

 

Ako veći dio dana provodite u uredu ili nekom drugom radnom mjestu, nemojte dozvoliti da izađete iz forme i da Vam se raspoloženje pokvari. Svaki slobodan trenutak ili vrijeme tijekom vikenda iskoristite za rekreaciju negdje u prirodi. Kako biste sebi priredili potpuno drugačiji doživljaj dok vježbate, nabavite pilates loptu. Možda će Vam na prvi pogled ona izgledati kao dječja igračka, ali kada je počnete koristiti kao sportski rekvizit, shvatit ćete koliko dobroga ona čini za Vaše tijelo.Pilates lopta je jedan od najčešće korištenih i sve popularnijih rekvizita za vježbanje i ima brojne načine primjene. Pilates lopta je Vaš dobar prijatelj ako želite lijepo oblikovano tijelo i fine, elegantne mišiće. Vježbanje na njoj je toliko popularno prvenstveno zato što je zabavno. Ovaj način vježbanja ne samo da dodatno aktivira i jača mišiće, nego i poboljšava izdržljivost, koordinaciju, fleksibilnost i čini vježbanje relaksirajućim.


Pilates lopta je odlična kako za smanjenje bolova u leđima, tako i za bolje držanje tijela. Zato, kad god imate priliku, zamijenite stolicu loptom i sjedite na njoj. To će Vaše tijelo držati uspravnim i u pravilnom položaju, a Vi ćete neprimjetno podupirati mišiće u središnjem dijelu tijela i u leđima.
S obzirom na to da lopta nema stabilnu bazu oslonca, a kako biste uspjeli održati ravnotežu, muskulatura Vašeg tijela morat će biti u potpunosti angažirana. Dok budete vježbali, dobit ćete potpunu sliku svakog pokreta i položaja gotovo svakog dijela tijela u prostoru. Prije nego što počnete vježbati, potrebno je odabrati pravu veličinu i čvrstinu lopte. Što je lopta teža, bit će vam teže pravilno odraditi vježbe. Treneri savjetuju početnicima da izaberu mekšu loptu (onu koja nije pretjerano napuhana). Također je važno izabrati pravu veličinu odgovarajuću u odnosu na vlastitu visinu.