Servis Google Play Music od sada i u Hrvatskoj

 

HDS ZAMP je zaključio i potpisao ugovor o licenciranju glazbe s još jednim poznatim svjetskim servisom za streaming glazbe, Google Play Music-om! Sada je Googleov servis najnoviji u nizu velikih svjetskih online glazbenih servisa prisutnih na teritoriju Hrvatske, nakon Rdio-a i Deezera.
U tjednu kada je potpisan i ugovor s YouTube-om kojim se autorima omogućava ostvarivanje prihoda od YouTube-a u Hrvatskoj, dolazak ovog velikog glazbenog servisa predstavlja još jedan veliki korak naprijed, kako za autore, tako i za ljubitelje glazbe u Hrvatskoj. Google Play je dosad bio dostupan u 34 zemlje a od sada u još 10 njih.„Ovo je zaista velika stvar za sve uključene u lanac glazbene proizvodnje a posebno za naše članove. Ponosni smo što je upravo HDS ZAMP bio glavni partner u pregovorima oko dolaska Google Play Musica u regiju. Uz već postojeće servise, ljubitelji glazbe će sada moći uživati u još bogatijoj legalnoj ponudi online glazbe“, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.


„Iznimno smo zadovoljni priključivanjem HDS ZAMP-a u našu obitelj autorskih društava i partnera koji su sudjelovali u dovođenju Google Play Musica u Hrvatsku. Radujemo se daljnjoj suradnji s HDS ZAMP-om i ostalim autorskim društvima, na dobrobit konzumenata glazbe, ali i kreativne zajednice koja će za svoj autorski rad ostvariti fer i pravednu naknadu“, izjavila je Victoria Campoamor, voditeljica glazbenih partnerstava Google Play Musica za Europu, Bliski Istok i Afriku.
Glazba putem Google Play Music servisa bit će dostupna korisnicima web, Android i iOs platformi, a više od 25 milijuna pjesama moći će se kupiti ili streamati. Hrvatski korisnici pridružit će se Google korisnicima širom svijeta koji svoju glazbenu kolekciju mogu pohraniti u cloud, kreirati posebne playliste i radio stanice te u glazbi uživati sa svog telefona, tableta ili računala, online i offline. Po podacima IFPI-a, Google Play Music je najbrže rastući pretplatnički glazbeni servis u 2013.  Svi oni zasad imaju ukupno oko 28 milijuna pretplatnika – što znači da je još mnogo prostora za rast i optimizam. Prošle je godine prihod od streaming servisa u svijetu rastao za čak 50 posto, i iznosio više od 1 milijardu USD.
Na predstojećoj Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji MAKK 2014 koja će se od 19. do 21. studenog održati u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, na rasporedu je i posebna prezentacija “Let the Google Music Play” Victorije Campoamor koja će domaćoj publici predstaviti servis i njegove značajke. Prijaviti se još uvijek možete na linku.