4 slučaja kada kandidati ‘uprskaju stvar’

 

 

Potraga za poslom i vođenje razgovora za posao veliki su napor koji bi svaki poslodavac trebao cijeniti. Ipak, kandidati bi također trebali cijeniti činjenicu da poslodavac izdvaja puno vremena intervjuirajući ljude s ciljem da taj zadatak odradi na najbolji mogući način odnosno, da odabere kandidata koji stvarno je najbolji i najkompetentniji. Ni to nije jednostavan zadatak.
Evo nekih stvari koje kandidati rade, a i njima samima idu na štetu:

1) Potrazi za poslom pristupaju kao rutinskoj radnji
Potraga za poslom traži mentalni i emotivni napor. U pojedinim slučajevima, traži od vas samokontrolu kao da se bavite jogom. Istovremeno, mnogi tražitelji posla tretiraju tu potragu za poslom kao rutinsku radnju: šalju generičke životopise i molbe, što je vrlo nepristojno. Kada ne dobiju posao tvrde da je problem u poslodavcu i ne pitaju se jesu li sami pokazali najbolje od sebe.
Ako se prijavljujete na posao, nije dovoljno uložiti vrijeme, već i kvalitetu. Proučite internetsku stranicu tvrtke.
Napišite molbu koja se obraća tom konkretnom poslodavcu. Prilagodite životopis – izbacite suvišne informacije ili poslove koji nemaju veze s ovim konkretnim poslom. Ažurirajte svoj LinkedIn i MojPosao profil, obrišite suvišne javne objave s Facebook profila itd.Poslodavac nije ‘zločesta osoba’ koja ne želi da vi dobijete posao. Svi kandidati imaju jednake šanse. Ako je netko drugi dobio posao, a znate da imate iste profesionalne kvalifikacije, zapitajte se jesu li presudili detalji poput gore navedenih.

2) Nisu prisutni na razgovoru za posao
Da se kojim slučajem možete pretvoriti u muhu na zidu prostorije u kojoj se odvijaju razgovori za posao, vidjeli biste nekoliko desetaka situacija u kojima kandidatu nije dovoljno stalo, ne zna zašto se prijavio na oglas i nema što pitati poslodavca.
Razgovor za posao ne traži ništa manje pripreme od učenja za ispit, pisanja seminara, držanja govora pred dvadeset kolega iz struke (ili na vjenčanju najboljeg prijatelja, ako ste kum). To nije lak zadatak, a opet, većina kandidata tretira ga baš tako i misle “bit će što bude” te stvari radije prepuštaju slučaju nego da se ozbiljno pripreme za taj zadatak.
Prijatelj koji je nedavno dobio posao možda vam neće priznati koliki je trud uložio u pripremu, ali to ne znači da je došao ‘na blef’ i pokazao najbolje od sebe. To vam je kao kad učenik kaže da je dobio pet, a ‘nije ništa učio’. Zar mu vjerujete?

3) Izostavljaju širu sliku
Niste primili poziv za razgovor jer ste bili ‘izvan grada’? Niste na vrijeme odgovorili na e-mail u kojem vam je poslodavac poslao zadatak za koji moli da ga riješite, jer ste imali ‘drugih obaveza’? Ako je to zaista slučaj, radije nemojte uopće odgovoriti nego da se na ovaj način ispričavate jer – šteta je već učinjena.Nerijetko ispitivač za nekog kandidata kaže: “Šteta što nije odgovorio, činio/mi se dovoljno dobar/a za uži krug.”Ukoliko znate da ćete bili odsutni i da će vam mail ili telefon biti nedostupni neko vrijeme, mudro je u molbi za posao poslodavcu odmah to dati do znanja. To vas ne diskvalificira kao kandidata – upravo suprotno – govori da ste profesionalni, da ne želite krasti tuđe vrijeme i ispasti neozbiljni. Ukoliko su vaše kvalifikacije ono što traže, zainteresirani poslodavci sigurno će vam ponuditi alternativni termin.

4) Bitnih stvari sjete se ‘5 do 12’
Odličan kandidat dobio je posao i ovo je njegov prvi radni dan. Kasni pola sata. Ili, drugi scenarij, nakon tri dana rada kandidat kaže da ima obaveze na fakultetu/doma/projektu na kojem radi i da mora idućih tjedan dana odlaziti sat vremena ranije s posla. Ako mislite da se takve situacije ne događaju, razmislite ponovo.
Ili ste slobodni prihvatiti posao ili niste. Prihvaćanje posla podrazumijeva prihvaćanje obaveze. Nemojte razočarati one koji su vam ukazali povjerenje. Osim što ste razočarali poslodavca, imajte na umu da su izborom vas uskratili priliku nekom drugom, tko ne bi imao takve neozbiljne zahtjeve u prvim danima rada.

Kako stati na kraj ovim greškama?
    Započnite sa svojim životopisom. Prilagođavajte ga svakom oglasu na koji se prijavljujete.
    Ne šaljte prijave na sve oglase koji vam se nude toga dana, već odaberite one koji vas stvarno zanimaju. Birajte poslove koje biste željeli raditi, a ne ‘bilo kakav posao’!
    Kreirajte profil na stranicama portala MojPosao kako biste na jednome mjestu mogli pratiti sve svoje prijave i oglase na koje ste se prijavili. Najgore što se može dogoditi je da vas poslodavac zove na razgovor, a vi se ne možete sjetiti o kojem se oglasu i radnoj poziciji radi.
    Imate li privatnih obaveza koje ne možete izbjeći, dajte to do znanja odmah u molbi (npr. Napominjem da sam u (datum) periodu odsutan radi privatnih obiteljskih obaveza te ću Vašu poruku vidjeti (datum) ili Vas najljubaznije molim da me kontaktirate na (kontakt).”

Izvor: http://www.moj-posao.net