Kiira Korpi: Uzbuđena sam, Zagreb će biti moj novi veliki početak

 

pirueta

 

Sve je spremno za početak 47. Zlatne piruete Zagreba, najstarijeg svjetskog klizačkog natjecanja koje  se od 4. do 6. prosinca 2014. godine održava u Ledenoj dvorani Doma sportova.U Zagrebu koji će ujedno biti kvalifikacijski za siječanjsko Europsko prvenstvo u Stockholmu, tri dana će klizati 24 klizača, 27 klizačica, 9 sportskih, te 12 plesnih parova iz 23 zemlje svijeta. Zagrebačka publika uživo će moći vidjeti neke od najvećih svjetskih imena ovog sporta – aktualnog brončanog olimpijca i prošlogodišnjeg viceprvaka svijeta, Kazahstanca Denisa Tena, aktualnog brončanog s Europskog prvenstva Rusa Konstantina Menšova, trećeplasiranog s prošlogodišnjeg EP-a u Zagrebu Čeha Michala Brezinu, a prva dama Piruete biti će „Ledena princeza“ iz Finske, Kiira Korpi, po mnogima najljepša klizačica svijeta i jedna od najboljih – viceprvakinja Europe 2012. te dva puta brončana (2007. i 2011.). Kiira je dva puta nastupala u Zagrebu – na Zlatnoj pirueti 2007. godine osvojila je srebro, a 2002. na Zlatnom medvjedu bila peta. Pozivam sve da slijedeća tri dana dođu uživati na uistinu pravom klizačkom spektaklu – rekla je na konferenciji za novinare Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza.

Hrvatsku će predstavljati mlade nade, 15-godišnja Tena Čopor, članica Klizačkog kluba Medo i 18-godišnja Valentina Mikac iz KK Leda. Sretna sam što ću po prvi puta nastupiti na Zlatnoj pirueti. Sanjala sam taj dan, ali nisam vjerovala da će mi se to dogoditi s tek 15 godina. Nemam tremu, ali uzbuđena sam što ću klizati zajedno s Kiirom Korpi koja mi je jedan od velikih uzora i čiji poster imam u svojoj sobi – otkrila je Tena Čopor.
 Posljednjih tjedana posebno sam se pripremala za ovo natjecanje, puno jače trenirala i veselim se u petak izaći na led – poručila je Valentina Mikac.
Trening u Ledenoj odradila je i  prva zvijezda, Kiira Korpi.
– Ne mogu vjerovati da ću se natjecati ovog tjedna i to po prvi put nakon dvije godine! Ne bih bila ovdje bez mog trenera Carlosa Aville de Borbe. Zahvalna sam njemu i svima koji su mi pomogli prevladati teške trenutke kada sam bila ozlijeđena. Prije šest mjeseci u Njemačkoj sam imala operaciju Ahilove tetive, bili su to teški dani za mene, ali sve sam izdržala i sada sam ponovo sretna, potpuno zdrava i mogu raditi ono što najviše volim – klizati! Uzbuđena sam što ću se u petak i subotu natjecati u Zagrebu i predstaviti svoje nove lijepe programe, ali i boriti se kako bih se kvalificirala na Europsko prvenstvo. Zagreb će biti moj novi veliki početak! – rekla je Kiira Korpi.