Kulturne i kreativne industrije pokazuju put izlaska iz krize!

kist

Međunarodna udruga društava za zaštitu autorskih prava (GESAC), čiji je član i HDS ZAMP, u suradnji s tvrtkom EY (bivši Ernst & Young) predstavila je danas rezultate studije „Stvaranje rasta: mjerenje kulturnih i kreativnih tržišta u EU“. Rezultati studije pokazuju kako su kulturne i kreativne industrije (KKI) jedan od vodećih europskih poslodavaca te bilježe neprekidan rast, čak i u vrijeme gospodarske krize.

Ova sveobuhvatna studija analizira 11 sektora kulturnih i kreativnih industrija (KKI) u 28 članica Europske Unije te prikazuje velik doprinos ovih sektora rastu gospodarstva i radnim mjestima u EU. S ukupno 535.9 milijardi eura prometa i više od 7 milijuna radnih mjesta, KKI dokazuju impresivnu ekonomsku težinu, ali i specifičnosti koje bi mogle biti vodilja i ostalim granama EU gospodarstva:
– jako oslanjanje na lokalnu radnu snagu, stoga ih možemo smatrati ključnom komponentom lokalnog ekonomskog razvoja
– privlačenje mlade radne snage, teško pogođene nezaposlenošću u EU: preko 19% zaposlenih u KKI su mladi
– u vrijeme gospodarske krize (2008-2012), zapošljavanje u KKI raslo je 0.7% godišnje, dok je na općoj razini EU padalo 0.7% godišnje.
Hrvatsko predstavljanje studije bit će u petak, 5. prosinca 2014., s početkom u 11 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (istočna dvorana na 2. katu).
Cijeli članak pročitajte na:https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=wm#inbox/14a0bc91958bd258