Lačni Franz u top formi i žestoki Bender

franz

Slovenski sastav Lačni Franz, predvođen legendarnim kantautorom Zoranom Predinom održat će iduće subote, 20. prosinca koncert u Tvornici kulture u Zagrebu. Predgrupa Lačnom Franzu bit će Bender, mladi rock-blues bend iz Novske, koji iza sebe ima EP “Jedan od vas” i nedavno objavljeni album “Ono što jesam” (Aquarius Records/Spona).
“Drago mi je da imamo glazbenog gosta koji zaslužuje pažnju, to je mlada grupa Bender koji su me oduševili prvim albumom, jer i mi smo davne 1979. u Hali Tivoli u Ljubljani, bili gosti Buldožera i to je bio jedan od naših prvih koncerata i mislim da je lijepo da se na takav način otvaraju vrata mladima. Naša svirka bit će veliko iznenađenje za sve koji su toliko godina čekali da čuju naše standarde, a posebno i za one mlade radoznale koji će doći i uvjeriti se da smo apsolutno u dobroj formi i da je to daleko od bilo kakve plačljive nostalgije. To je muzika puna dobrih riffova, ritmova i zabavna je”, kazao je Zoran Predin uoči koncerta u intervjuu za portal Muzika.hr.


Lačni Franz u Zagreb dolazi u top formi, a Zoran Predin najavljuje koncert sastavljen od starih pjesama, netaknutih po pitanju aranžmana, zatim starih pjesama kojima su dali novi zvuk, kao i nekih posve novih pjesama, kao što je nedavno predstavljeni singl “Aleluja”. Jedan od najvećih rock bendova ovih prostora osnovan je 1979., da bi prvi veći nastup imali na Omladinskom festivalu u Subotici 1981. godine, kada su objavili prvijenac „Ikebana“ (koji su snimili za samo 36 sati!). Uslijedili su albumi „Adijo pamet“, „Ne mi dihat za ovratnik“, koji im donosi prvi hit, „Slišiš, školjka poje ti!“, „Slon med porcelanom“, „Na svoji strani“, „Sirene tulijo“,… U danima kada su odlučivali da li da nastave dalje ili ne, 1994. objavljuju album simboličnog naziva „Zadnja večerja“. Nakon dugogodišnjeg nagovaranja publike, Zoran Predin je 2014. odlučio oživjeti koncertni program Lačnog Franza i krenuo na klupsku turneju po regiji. U sastavu Zoran Predin (vokal), Anej Kočevar (bas), Luka Čadež (bubanj), Boštjan Artiček (klavijature) i Klemen Lombar (gitara) kultna slovenska grupa 20.12. nastupa u Tvornici kulture i donosi vazdazelene tekstove “Ne mi dihat za ovratnik”, “Naj ti poljub nariše ustnice”, “Jebiveter”, “Čakaj me”, “Na svoji strani”, legendarnog “Praslovana”,…Krajem siječnja Lačni Franz se zatvara u studio i kreće sa snimanjem albuma, odnosno 10 potpuno novih pjesama.

 

bender
O Benderu:
Ovaj alternativni rock-blues bend iz Novske nastao je 2006. godine, a sada djeluje u Zagrebu. Osnivači benda su Igor Vulinović – Buc (gitara, back vokal) i Anja Tkalec (bas) kojima se nakon mnogo izmjena u postavi benda pridružuju Igor Marić na bubnjevima i Josip Lešković na vokalu. Nedavno objavljeni album “Ono što jesam” (Aquarius Records/Spona) obiluje nabrijanim gitarskim riffovima, moćnim brujanjem basa, metronomski točnim bubnjem i vrhunskim vokalima Josipa Leškovića. Album prvijenac odlično spaja mladenačku, čistokrvnu i sirovu rock energiju s melodičnim blues dionicama u što će se imati priliku uvjeriti i publika u Tvornici 20.12.
VIDEO Bender:
Ono što jesam https://www.youtube.com/watch?v=RyncXnOEV1k
Bez imena https://www.youtube.com/watch?v=zBLAk1k5i2g