Napišite molbu koja privlači pažnju

posao
Slanje prijave za posao, bez priloženog popratnog pisma odnosno molbe za posao, možemo usporediti sa slanjem neadresirane pošiljke. Budući da tvrtke, nakon objave natječaja zaprime veliki broj prijava kandidata, potrebno se među njima istaknuti i osigurati si poziv na intervju.U pobjedi protiv konkurencije uvelike vam može pomoći dobro napisana molba za posao.
Prije nego počnete pisati molbu….


1) Znate li čemu služi molba za posao?

Prije pisanja molbe važno je shvatiti njenu svrhu – čemu služi odnosno kako vam može pomoći da se približite željenom zaposlenju. Ed Hallenbeck, savjetnik za karijere na ‘Union Graduate College’ navodi kako je svrha molbe za posao pružiti više informacija o kandidatu te povezati njegove osobne kvalifikacije sa specifičnim kvalifikacijama određenje pozicije.

Isto tako, u poslodavcu mora probuditi znatiželju koja će ga navesti da pogleda vaš životopis. Najvažnije od svega, kvalitetna molba mora odgovoriti na pitanje: Zašto bismo zaposlili baš vas?
2) Kreirajte Vennov dijagram idealnih vještina i osobina

Meghan Godorov, asistentica direktora za razvoj karijere u Mount Holyoke College, naglašava kako nije jednostavan zadatak organizirati misli i na najbolji način u svakoj molbi objasniti ‘zašto ste baš vi najbolji kandidat’.

Venovim dijagramom lakše ćete odrediti kako se vaše vještine poklapaju sa specifičnim poslom odnosno poslodavcem.

Dijagram sadrži 2 kruga: krug ‘vi’ i krug ‘poslodavac’ – u jednom krugu napišite vještine koje vi posjedujete, a u drugom navedite kvalitete koje poslodavac traži u oglasu. Kako bi znali koje vještine trebate istaknuti u molbi za posao, pogledajte kako je poslodavac opisao idealnog kandidata za tu poziciju i zapišite te karakteristike u krug ‘poslodavac’.

Ukoliko ste identificirali karakteristike koje su vam zajedničke, zapišite ih u područje gdje se dva kruga preklapaju.

Obavezno istaknite one vještine s kojima znate da možete doprinijeti radu organizacije, i nemojte zaboraviti ukratko napisati način kako ste iste stekli.  
3) Napravite domaću zadaću!

Činjenica je da životopis prilagođavamo karijeri, dok je zamolba za posao prilagođena poziciji. Prije pisanja molbe za posao važno je napraviti istraživanje o kompaniji i poziciji, jer ukoliko već u molbi ne pokažete da znate ponešto o tvrtki kojoj se javljate, molba za posao mogla bi završiti na hrpi ‘ne’.

Steve Hassinger, savjetnik za karijere na ‘Central Penn College’, napominje kako izrazito malo tražitelja posla odvaja vrijeme za istraživanje tvrtke prije pisanja molbe za posao ili odlaska na intervju. Napravite domaću zadaću pa čak, ako ste u prilici, razgovarajte s ljudima koji tamo rade jer ćete najbrže upiti  poslovnu kulturu tvrtke!  

Tijekom pisanja …
4) Budite specifični i pokažite incijativu

Prvo pravilo kod pisanja molbe za posao – pravilno adresiranje. Ukoliko znate ime osobe kojoj se obraćate, svakako navedite njegovo/ njezino ime.  Ako ime nigdje nije navedeno, pokušajte putem telefonskog poziva tvrtki saznati ime i titulu osobe zadužene za ljudske potencijale u tvrtki. Tako pokazujete ne samo da znate preuzeti inicijativu, nego da ste ozbiljan kandidat.

Budite jasni pri izražavanju želje za pozivom na intervju gdje ćete se osobno predstaviti poslodavcu.  Na kraju krajeva, namjera molbe za posao i je uvjeravanje poslodavca da ste vi najbolji kandidat za navedenu poziciju.

Poziv na akciju, s vašim točnim kontaktima, najbolji je način da pokažete zainteresiranost za posao.
5) Nemojte se previše ‘prodavati’

Molba za posao razlikuje se od životopisa, te nije potrebno navesti baš svako radno iskustvo koje ste stekli tijekom godina. Iako je važno da se kroz molbu pokažete kao dobar kandidat, još važnije je pokazati kako tvrtka može profitirati upravo od tog radnog iskustva koje posjedujete.

Preoblikujte rečenice koje započinjete s ‘ja’. Pa tako umjesto: ’Ja sam bio zaslužan za smanjenje troškova u xy tvrtki…’, preoblikujte u ‘Budući da sam svojim znanjem pomogao smanjenju troškova na razini odjela za 10%, smatram da ću isto moći postići u vašoj tvrtci…’

Ukoliko prepoznate potrebe kompanije, kroz molbu za posao možete se istaknuti kao idealan kandidat bez da ste to izravno rekli.
6) Prepoznajte vrijednosti koje tvrtka traži

Potencijalnom poslodavcu u interesu je zaposliti osobu koja će se brzo prilagoditi okruženju u kojem se nalazi te koja odgovara vrijednostima tvrtke. Ukoliko ste upoznati s projektima koje rade, indirektno ih spomenite, i pokušajte svoje kvalifikacije uklopiti u te okvire. Osim toga, istaknite, ukoliko vas zaposle, kako vi možete zadovoljiti potrebe tvrtke, a ne kako oni mogu zadovoljiti vaše (plaća, beneficije itd…)

Imajte uvijek na umu da je molbu za posao potrebno prilagoditi svakom poslu na koji se prijavljujete. Staru molbu možete koristiti kao predložak, no pobrinite se da je svaka molba koju pošaljete jedinstvena.  
7) Budite originalni!

Hayman Barbar, direktor eksperimentalne edukacije i karijernog savjetovanja na Sveučilištu Johnson i Wales, savjetuje kandidatima da pažljivo biraju riječi. Izbjegavajte gomilanje generičkih izraza koje su osobe u odjelima za ljudske potencijale pročitali već stotine puta te zbog toga ne razlikuju molbu od molbe.

Vaš način izražavanja predstavlja vas, stoga budite kreativni i obratite pozornost na detalje.

Barber također napominje kako je važno ove savjete primijeniti i na profile na društvenim mrežama jer su oni jednako važni kao i prijava koju šaljete direktno poslodavcu. Iskoristite internet kao svoju prednost.

Privucite pozornost poslodavca blogom ili kvalitetnim raspravama na LinkedIN-u. Osim toga, ukoliko imate sređen LinkedIN profil, svakako link koji vodi na isti uključite u vašu molbu, ili iz preporuke bivšeg poslodavca izvucite zanimljiv citat.

Izvor: MojPosao.net