Vježbe s pilates trakom

 

Donosimo Vam nekoliko vježbi sa pilates trakom kako bi ostali što duže u formi.

Vježbe za mišiće grudnog dijela

Omotajte traku oko stabilnog i čvrstog oslonca iza Vas i uzmite je s obje ruke, tako da se proteže u širini ruku. Postavite se dovoljno daleko tako da imate odgovarajući stupanj napetosti na traci. Započnite pokret sa savijenim rukama i dlanovima okrenutim prema podu. Grudi čvrsto držite u mjestu i gurajte dlanove tako da ruke dođu ispred Vas, kontrolirajući pokret i ne zaključavajući laktove. Napravite tri serije po deset ponavljanja.

Vježbe za leđa
Pozicionirajte sredinu trake ispod stopala i nagnite se naprijed i ispravite Vaša leđa. Uhvatite traku blizu stopala, savijte laktove tako da ruke dođu do torza, a ujedno i zatežite Vaša leđa. Napravite tri serije po deset ponavljanja.
Vježbe za ramena

Naslonite se na jedno koljeno s desnom nogom ispred. Sredinu trake stavite ispod stopala desne noge (nalazi se ispred Vas). Počnite s rukama u visini ramena ispred Vašeg tijela. To je početni položaj. Polako podižite ruke u zrak tako da se na kraju pokreta krajevi trake dodirnu. Vratite se u početni položaj. Napravite četiri serije po pet ponavljanja.

Vježbe za ruke
Stanite jednom nogom na sredinu trake. Stopalo je u liniji s vratom, a koljena su blago savijena. Uzmite krajeve trake u Vaše ruke i budite sigurni da su Vaši laktovi sa strane torza. Polako podižite ruke prema gore, tj. prema Vašim ramenima. Zatim ih vratite u početni položaj, tj. spuštajte prema dolje. Pripazite da Vam laktovi budu sa strane i da ne pomičete Vaša ramena tijekom izvođenja. Možete izvoditi varijacije jednoručnog ili dvoručnog pregiba, kao i da stanete s obje noge na traku, čineći je kraćom, što će stvarati veći otpor. Napravite četiri serije po deset ponavljanja.

Vježbe za noge
Čučanj
Počnite tako što ćete staviti stopala na traku u širini vrata, a Vaše ruke sa strane gdje su dlanovi okrenuti prema gore i drže krajeve trake. S ramenima nazad i grudima naprijed, udahnite i čučnite kao da sjedite na stolici. Izdahnite i podignite se. Napravite četiri serije po deset ponavljanja. Možete raditi varijantu da stražnjicu spuštate do poda što će dodatno oblikovati mišiće tog dijela tijela.

Iskorak
Stanite desnom nogom naprijed, a lijevom nazad i trakom stavljenom ispod stopala desne noge. Savijajući laktove držite otpor na traci i savijte koljena pod kutom od 90 stupnjeva, radeći iskorak. Vratite se u početni položaj i napravite određeni broj ponavljanja u tri serije.

Vježba za stražnjicu
Zahvatite oba stopala rastezljivom gumenom trakom, potom dižite jednu nogu, dok drugom stvarate otpor. Ova vježba se radi na podu. Napravite pet serija po pet ponavljanja.
Postoji još mnogo vježbi, posebno razvijenih za vježbanje s aerobik trakom. Ovo su neke od jednostavnijih, ali funkcionalnih vježbi za početak i upoznavanje s ovim načinom vježbanja.
Vježbanje s gumenom rastezljivom trakom ne zahtijeva puno prostora i fizičkog napora, te je odlično za kućnu upotrebu i zamjenjuje sve sprave s opterećenjem. Ovaj način vježbanja pokreće većinu mišićnih grupa i predstavlja odličan i inovativan način da ostanete u formi.