“Playlista za Slavoniju” prikupila 103 tisuće kuna za pomoć poplavljenima

 
    

Zbog katastrofalnih prošlogodišnjih poplava u Slavoniji HDS ZAMP je u svibnju 2014. pokrenuo humanitarnu inicijativu i pozvao svoje članove autore da se pridruže akciji pomoći stanovnicima poplavljenih područja. Odaziv je bio odličan – više od 170 autora i nositelja prava na glazbena djela odrekli su se tantijema od jedne (ili više) skladbi po njihovom izboru, na period od godine dana. Tako je nastala „Playlista za Slavoniju“ s više od 200 skladbi.  Neke su od njih veliki hitovi naših najpoznatijih skladatelja, a neke su ponekad jedina pjesma javnosti manje poznatih autora, koji se glazbom bave iz hobija. Važno je da su svi koji su ih „darovali“ imali istu plemenitu nakanu.HDS ZAMP je honorare za sva javna emitiranje ili koncertna izvođenja pjesama s  „Playliste za Slavoniju“ u 2014. prikupljao na poseban račun. Nedavno je završen obračun emitiranja za prvu polovicu 2014. godine. U tom razdoblju je lista prikupila ukupno 102.757,09 kn. Iznos će biti uplaćen na račun Crvenog križa otvoren za stradale u poplavama. Na isti je račun HDS ZAMP iz troškova svoga poslovanja već u svibnju 2014.  uplatio 150.000,00 kn.

 

„Ovo je bio čin od srca sviju nas, a akcija se mora nastaviti sve dok se i posljednja obitelj ne vrati u svoj dom“, izjavio je Zlatan Stipišić Gibonni koji je Playlisti doprinio s bezvremenskom „Cesaricom“, dok se Ivica Badurina velikodušno odrekao tantijema od hita „Neprolazna“ u izvedbi Klape Cambi: „Svijet moramo urediti na temelju znanja i dobrote. Ako glazba nema domovine, ima je glazbenik pa zato solidarnošću i plemenitim domoljubljem okreće svijet tom horizontu. I naša mala gesta je dokaz da je takav pothvat moguć“.
Mario Vestić autor je pjesama Opće Opasnosti čiji su se članovi i osobno angažirali na pomoći poplavljenim područjima: „Playlista za Slavoniju je jedna vrlo pozitivna inicijativa službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i drago mi je da joj se odazvao veliki broj autora. Situacija u Slavoniji je još uvijek katastrofalna i ljudima još uvijek treba pomoć. Moja poruka urednicima postaja je neka zavrte što češće pjesme s Playliste jer inicijativa je stvarno dobra, a ljudima u Slavoniji je pomoć potrebna“.
Za ovaj su uspjeh zaslužni i mediji: akcija je dobila potporu većine elektronskih medija koji su svojim učestalim emitiranjem pjesama „Playliste“ doprinijeli ukupnom iznosu.  Budući da se radi o privatnom vlasništvu autora, kao i obično, HDS ZAMP ne može objaviti pojedinačne iznose koje je „zaradila“  pojedina pjesma. Ipak, zbog interesa javnosti, navodimo abecednim redom 10 pjesama, s imenima autora glazbe, koje su u ovu humanitarnu blagajnu dosad donijele najviše:
Cesarica – Zlatan Stipišić (izvođač Oliver Dragojević)
Dvi riči – Vinko Barčot (izvođač klapa Šufit)
Hipnotiziran – Srđan Sekulović Skansi (izvođač Dino Dvornik)
Neprolazna – Ivica Badurina (izvođač klapa Cambi)
Pleši sa mnom – Zlatan Fazlić (izvođač Danijela Martinović)
Preživio sam – Mario Vestić (izvođač Opća opasnost)
Sunčanom stranom – Husein Hasanefendić (izvođač Parni valjak)
Vjeruj u sutra – Đelo Jusić ml. i Paula Jusić (izvođač Band Aid za poplavljenu regiju)
Waiting for Sunrise – Silvestar Glojnarić (izvođač Julije Njikoš / Big Band HRT)
Zimmer Frei – Milan Kekin i Mladen Subošić (izvođač Hladno pivo)

HDS ZAMP zahvaljuje svim autorima i nositeljima prava, kao i medijima i institucijama koji su podržali akciju. Podsjećamo da je pomoć poplavljenim područjima i dalje potrebna. I u budućnosti ćemo tražiti načine da doprinesemo povratku normalnog života u pogođenim područjima. Budući da je akcija trajala cijelu 2014. godine, u srpnju ove godine, kad bude završen obračun za drugu polovicu 2014., objavit ćemo i iznos koji su pjesme „Playliste“ prikupile u tom razdoblju. Pogledajte koje su to na http://www.zamp.hr/clanak/pregled/887/playlista-za-slavoniju

Više informacija o tome kako i sami možete pomoći stanovnicima pogođenih područja na http://www.hck.hr/hr/brze-novosti/pomoc-podrucjima-pogodenima-poplavama-u-rh-60