ŽELITE SE RIJEŠITI VIŠKA MASNOĆA? Znanstvenici otkrili prednosti uživanja u crvenom vinu

 

Je li po zdravlje bolje piti pivo ili vino? Mišljenja su podijeljena, postoje kvalitetni argumenti na obje strane, i na kraju presuđuju osobne preferencije. Hrvatima je, čini se, manje-više svejedno – Hrvati su među top 10 država i među pivopijama i među vinopijama.No, jedna velika razlika ipak postoji: dok uživatelji pive nerijetko zarade ‘pivsku škembu,’ novo istraživanje pokazuje da crno vino, grožđe i njegov sok potiču bolje sagorijevanje masti u organizmu.


Jedan od kemijskih spojeva u crvenom grožđu – elaginska kiselina – pokazala se osobito učinkovita u suzbijanju rasta masnih naslaga. U istraživanju provedenom na Sveučilišu u Oregonu elaginska kiselina je drastično usporila skupljanje masti, stvaranje novih masnih stanica, i ubrzala je metabolizaciju masnih kiselina u stanicama jetre.
Znanstvenici su hranili jednu skupinu miševa običnom hranom za miševe, s 10 posto masnoće, a drugu skupinu s masnom hranom, koja je sadržavala 60 posto masti. Miševi su, poput ljudi, preferirali masniju hranu, koje bi jeli previše, a s vremenom bi razvili simptome dijabetesa i nakupina masti u jetri.
No, miševi koji su jeli masnu hranu i uz nju dobili određenu količinu elaginske kiseline imali su razinu šećera u krvi istu kao i zdravi miševi koji su se hranili nemasnom hranom.