Rovinj Jazz Festival: 2CELLOS, MASSIMO & FILHARMONIJA, CASSANDRA WILSON,… za rovinjsku glazbenu rapsodiju

Rovinjski jazz festival u svojoj petoj godini doima se poput miješanja boja slikarskim kistom. Kao što plava i žuta čine zelenu, crvena i žuta narančastu, tako će i vaša istančana čula doživjeti sukus različitih, a ujedno skladnih i pomno odabranih glazbenih umjetnika. Rovinj Jazz Festival oslanja se na svog prethodnika, Avantgarde Jazz Festival, ali maštovitim miješanjem glazbenih boja i eklektičnošću ide i korak dalje. Ujedno, odabire najbolje od suvremene jazz glazbe i drugih glazbenih žanrova. Jedan od najimpozantnijih gradova u regiji ugostit će od početka svibnja do kraja srpnja brojne vrhunske izvođače.
Festival će u subotu, 2. svibnja u kongresnoj dvorana hotela Lone otvoriti virtuozni komorni orkestar Kraljevski gudači Sv. Djordja iz Srbije. Ljubitelje klasične glazbe impresionirat će specifičnim izvedbama djela Vivaldija, Schuberta, Mozarta, Bartoka, Dvořáka,…

U koncertnoj dvorani Adris, 22. svibnja rovinjska će publika imati priliku uživati u koncertu sastava David Murray Infiniti Quartet, predvođen Grammyjevcem i vrhunskim tenor saksofonistom. Na Rovinj Jazz Festivalu Murray će predstaviti aktualni album Be My Monster Love, jedan od njegovih najupečatljivijih i najoriginalnijih radova, R&B-jem prožet jazz uradak.
U godini u kojoj se diljem svijeta obilježava stogodišnjica rođenja Franka Sinatre, dobitnik najviše Porina za mušku vokalnu izvedbu u pratnji orkestra 140-godišnje tradicije vrhunskog muziciranja upriličit će glazbenu čaroliju kakva se rijetko viđa. Massimo i 40 glazbenika Revijskog orkestra Zagrebačke filharmonije, pod ravnanjem maestra Zdravka Šljivca, 4. srpnja u prostoru bivše Tvornice duhana Rovinj (EX TDR) izvodit će djela koja je Sinatra učinio bezvremenskim, u produkcijski dosad najgrandioznijem hommageu na ovim prostorima.

Višestruka dobitnica Grammyja, američka jazz i pop vokalistica Cassandra Wilson u Rovinju će nastupiti 12. srpnja – također u prostoru bivše Tvornice duhana Rovinj (EX TDR), svega tri mjeseca od objave novog, dugočekivanog albuma Coming Forth By Day, u povodu stogodišnjice rođenja svevremenske umjetnice Billie Holiday (Legacy Recordings/Menart). Lady Day, jedna od najznačajnijih jazz pjevačica svih vremena imala je veliki utjecaj na Cassandru Wilson koja kaže: “Zaljubljena sam u glas Billie Holiday od trenutka kad sam ga čula i ona me nadahnjuje kroz cijelu karijeru.”

Veliko finale Rovinj Jazz Festivala bit će u znaku najpopularnijeg violončelističkog dvojca današnjice koji je ovog tjedna objavio novi spot, za pjesmu “They Don’t Care About Us”. 2CELLOS stiže u Rovinj 24. srpnja! Luka Šulić i Stjepan Hauser trenutačno su trebali biti na njihovoj potpuno rasprodanoj američkoj turneji, ali su zbog ozljede vrata Stjepana Hausera bili prisiljeni otkazati cijelu turneju te će se vratiti na pozornicu čim se on oporavi. Jedan od koncerata nakon Stjepanova oporavka bit će upravo nastup u Rovinju, 24. srpnja. Bit će to ujedno premijerno hrvatsko predstavljanje novog albuma Celloverse (Portrait/Menart)! Na albumu koji je objavljen početkom godine nalazi se 13 pjesama, među kojima “Thunderstruck“ (AC/DC), s više od 38 milijuna pregleda, “Wake Me Up” (Avicii), “I Will Wait” (Mumford & Sons),… Rovinj Jazz Festival, 24. srpnja, prostor bivše Tvornice duhana Rovinj (EX TDR) i najvažnije – 2CELLOS na pozornici i njihov ‘Cello Universe’.

Ulaznice potražite na prodajnim mjestima Eventima i online putem www.eventim.hr (kompletan popis prodajnih mjesta na http://www.eventim.hr/hr/outlets/). Prvi koncert, Kraljevskih gudača Sv. Djordja je besplatan.

David Murray Infiniti Quartet / cijena ulaznice: 70 kn
David Murray Infiniti Quartet – Eventim link

Massimo & Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije / najpovoljnije ulaznice, po cijeni od 180 kn, u prodaji su do 31.05.
Massimo & Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije – Eventim link

Cassandra Wilson, Coming Forth by Day / najpovoljnije ulaznice, po cijeni od 120 kn, u prodaji su do 14.06.
Cassandra Wilson – Eventim link

2CELLOS, Celloverse / najpovoljnije ulaznice, po cijeni od 180 kn, u prodaji su do 14.06.
2CELLOS – Eventim link