Kreativan životopis i molba za posao pomoću Pinteresta

Pinterest je društvena mreža koja se od početka koristila kao rezime svih naših interesa i želja, ali ponajviše lijepih fotografija odjeće i hrane. No, ona može biti toliko više.

Upravo zbog njenog vizualnog sučelja i samog koncepta, jako dobro može poslužiti kao vaš online kreativan životopis i molba za posao, odnosno jedno ili drugo. Ujedno vas izdvaja od ostalih kandidata, a potencijalnom poslodavcu pokazuje da ste kreativni i domišljati te da znate koristiti moderne web servise, piše Women in Adria.

Kako napraviti kreativan životopis i molbu za posao na Pinterestu
U ovom segmentu, koji se nalazi na vrhu profila, imate mogućnost staviti fotografiju te nekoliko informacija o sebi, uključujući i link na web stranicu. Ljepota Pinteresta je u tome što može biti ležerniji od klasičnog CV-a, pa takva može biti i vaša fotografija. Bilo bi dobro da je ugodna oku i donekle profesionalna, ali zanimljiva. Od svojih podataka možete navesti područje u kojem ste se specijalizirali, svoj životni moto ili nešto sl., a možete i staviti link primjerice svog LinkedIn profila, online portfelja vaših radova ili neke druge web stranice vezane uz vas i vaš rad.

Ploče/mape
Tzv. “boards”, odnosno mape koje čine sastavni dio Pinterest profila, idealan su alat zato jer ih možete kreirati koliko hoćete, za naslovnu fotografiju svake možete postaviti fotografiju bilo kojeg “pina”, odnosno onu za koju procijenite da će najbolje privući pažnju, a možete ih i raspoređivati po važnosti. Također, ako si ipak ne možete pomoći pa morate imati nekoliko mapa koje sadrže lijepe fotografije odjeće ili hrane, uvijek ih možete napraviti “tajnim mapama” pa ćete ih samo vi vidjeti, a ujedno imati popis svega što vas zanima.

Teme
Svaku mapu uredite kao cjelinu za sebe, baš kao što imate u CV-u. Jedna neka bude u stilu „O meni“ ili „Tko sam ja“, druga primjerice “Gdje sam radila”, treća “Vještine i znanja”, a četvrta “Poslovi kakve tražim”. Možete dodavati mapa koliko želite, samo nemojte pretjerivati jer će onaj tko čita izgubiti zanimanje. Preporučljivo je imati do tri reda mapa, to je između 10 i 15 mapa. Osim ovih “formalnih” mapa, ,možete staviti i nekoliko njih koje odaju vaš karakter, interese i hobije. Na taj način će poslodavac dobiti uvid u to tko ste vi zapravo, što vas u životu zanima i kakav biste zaposlenik mogli biti, odnosno kako ćete se uklopiti u tvrtku. Tako možete urediti jednu mapu “Citati koji me oduševljavaju”, “Stranice koje volim pratiti” ili “Zašto volim kuhanje”.

Što linkati
U mape možete stavljati sve što je vezano za temu pojedine mape: linkove na određene web stranice (tvrtki u kojima se radili ili onih čiji rad vas zanima), na vaše objavljene radove, reklame koje su vas zainteresirale, projekte tvrtki za koje radite, slike lokacija koje ste posjetili ili zemalja čije jezike govorite. Ovaj je dio u potpunosti prepušten vašoj mašti i igri.

Jezik
Izričaj kojim ćete se služiti u opisivanju linkova može biti slobodan i ležeran, a može biti deskriptivan i konkretan, ovisno o kojem linku se radi. Preporučljivo je, doduše, da bude na engleskom jeziku kako bi vas mogli pratiti i poslodavci drugog govornog područja, a i da pokažete koliko dobro baratate engleskim jezikom.

Bonus
Osim kao životopis, Pinterest profil možete iskoristiti i kao molbu za posao – 2u1. Imajući to na umu možete urediti jednu mapu kao vaš razlog javljanja u neku tvrtku, pa navesti stvari koje su vas privukle toj tvrtki, načine na koje možete pridonijeti, ideje koje imate za poziciju na koju se javljate i sl. Zapravo simpatičan način davanja poslodavcu do znanja kako vidite njegovu tvrtku i sebe na poziciji za koju se prijavljujete. Jedina mana ovoga je što se ne možete javiti na više oglasa odjednom jer ćete imati samo mapu namijenjenu jednom poslodavcu, a više ih nije preporučljivo imati, tako da ovaj “As” čuvajte u rukavu za poziciju koja vam puno znači i na koju se jedinu prijavljujete putem Pinteresta.

Gdje i kada koristi Pinterest profil
Pinterest profil možete povezati sa svojim LinkedIn profilom, linkati u svom klasičnom životopisu, a možete ga i slati u tijelu maila kojim se javljate na posao. To može biti dodatak vašoj prijavi, uz klasičan životopis i molbu, ali ukoliko se javljate na neki kretivan posao u, primjerice, dizajnersku ili IT tvrtku, možete ovo iskoristiti i kao glavnu prijavu kako biste se u startu izdvojili od drugih. Pinterest ne morate koristiti uvijek, prilikom javljanja na svaki posao, već samostalno procijenite radi li se o poslodavcu koji će to cijeniti ili, jednom kad otvori link, neće uopće znati o čemu se tu radi.

Izvor: MojPosao.net