Dobre vijesti za umirovljenike: Stižu veće mirovine, evo koliko bi mogle rasti

Državni zavod za statistiku objavio je posljednji podatak koji je potreban za izračun postotka usklađivanja mirovina. Prema dostupnim podacima, prosječna bruto plaća u prosincu 2022. godine iznosila je 10.748 kuna (1.426,50 eura). Prosječna neto plaća je, pak, iznosila 7.878 kuna (1.045,59 eura).

Podsjetimo, usklađivanje mirovina se vrši dvaput godišnje, po stopama dobivenima zbrojem indeksa stope rasta prosječne bruto plaće i indeksa stope rasta potrošačkih cijena, odnosno inflacije. Konačni zbroj se dobiva omjerom 70:30 u korist stope koja je više rasla. Tako je posljednje usklađivanje, prošloga ljeta, iznosilo rekordnih 6,18 posto.

Ranija procjena se obistinila
Analitičar mirovinskog sustav i član Glavnog savjeta Hrvatske stranke umirovljenika, Željko Šemper, ranije je otkrio kako bi usklađivanje bez prosječne plaće za prosinac trebalo iznositi 5,44 posto, o čemu smo već pisali. S ovim podatkom, postotak usklađivanja nije se promijenio.

“U odnosu na prethodno polugodišnje usklađivanje mirovina od 6,18 posto, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju nešto veći rast potrošačkih cijena (inflacija) 5,9 posto/6,7 posto, ali i značajno usporavanje rasta bruto plaća nakon kraja turističke sezone. Stopa rasta bruto plaća značajno je pala s 6,3 posto na 2,5 posto, a to je posebno vidljivo u komparaciji rujan/ožujak, kad je čak plaća u rujnu bila tri kune manja od plaće u ožujku, a bruto plaća u prosincu je za 37 kuna (4,91 euro) manja od plaće za studeni”, kazao je.

Konkretan iznos povećanja
To bi značilo da će aktualna vrijednost mirovine (AVM), koja predstavlja vrijednost mirovine za jednu godinu staža sa 77,65 kuna (10,31 euro) porasti na 81,87 kuna (10,87 eura), prenosi mirovina.hr.

Umirovljenici povećanje iznosa na svojim računima mogu očekivati u travnju, kad će im biti isplaćene mirovine za ožujak. Zaostaci za siječanj i veljaču, umirovljenicima će HZMO isplatiti istovremeno s usklađenom mirovinom.


izvor: MojPosao.net