Hoćemo li zbog umjetne inteligencije mijenjati zanimanja ili ćemo živjeti u simbiozi?

Hoće li roboti preuzeti svijet? Hoćemo li doživjeti scenarije apokaliptičnih filmova ili ćemo živjeti u simbiozi robota i ljudi? Dvije su strane ove medalje. Prema nekim procjenama, umjetna inteligencija i roboti (strojevi) su od 2000. godine do danas zamijenili gotovo 1.7 milijuna radno sposobnih ljudi diljem svijeta. S druge, pak, strane predviđa se kako će ista ta tehnologija do 2025. kreirati gotovo 97 milijuna novih zanimanja, ali i ugasiti dodatnih 85 milijuna radnih mjesta. Porast će potražnja za radnicima viših kvalifikacija, poput zdravstvenih radnika, STEM zanimanja i slično, dok će opadati potražnja za srednje i niskokvalificiranim radnicima, poput radnika u proizvodnji ili restoranskoj industriji.

Smanjit će se potražnja i za jednostavnijim uredskim zanimanjima. A posebno bi mogli biti traženi oni koji rade poslove vezane za zelenu ekonomiju, vjetroelektrane, solarne panele i slično, s obzirom na to da najrazvijenije zemlja planiraju velika ulaganja na tom području.
Kako na ovu temu gledaju Hrvati, odlučili smo otkriti u novom istraživanju portala MojPosao “Automatizacija radnih mjesta”. Kroz istraživanje pokušat ćemo doznati što vi mislite koja zanimanja će nestati u idućih deset godina, je li vaše radno mjesto ugroženo te kakvo će takva promjena utjecati na našu ekonomiju.


izvor: MojPosao.net