Hrvatski autori uz Jarrea i europske kolege

europa
Začetnik elektronske glazbe, autor svjetskog glasa i predsjednik Svjetske konfederacije društava autora i skladatelja CISAC Jean-Michel Jarre pozvao je europske političare da izrade zakonodavni okvir koji će autorima omogućiti da od svojeg kreativnog rada mogu živjeti i u doba Interneta. Početkom mjeseca u Brusselsu se, s izaslanstvom europskih autora, susreo s europarlamentarcima. Upoznali su ih s problemom prijenosa vrijednost na Internetu odnosno činjenicom da velike internetske tvrtke svoja ogromna financijska carstva grade na leđima autora i koristeći njihova djela, a bez da su autori za to pravično plaćeni. Stavove autora pojasnio je i za BBC World TV.

Jarre, također i dalje poziva autore da se „ujedine i zajednički krenu u borbu za svoja prva na Internetu i suprotstave se moćnim kompanijama koje na njihovim djelima zarađuju milijarde“ i potpišu peticiju na http://makeinternetfair.eu/.Ovu peticiju dosad je potpisalo i više stotina hrvatskih autora.
Europski autori u travnju će se obratiti i europarlamentarcima u Strasbourgu te zatražiti zakonodavni okvir koji će autorima omogućiti da u pravednim uvjetima s velikim internetskim platformama pregovaraju oko naknada za korištenje autorskih djela.