Nevolje slavnog košarkaša u Miami Beachu: FLORIDSKI APARTMAN ŽANA TABAKA ZJAPI PRAZAN

Stan od sto kvadrata u Yacht Club at Portofino kompleksu kupljen je na samom početku 2001. godine za 350.000 dolara *  Suvlasnici su Žan i njegova supruga Gorana, inače kći famoznog splitskog košarkaša Rate Tvrdića * Supružnici Tabak upravo traže podstanara koji je spreman platiti 3.000 dolara na mjesec * Zbog boravka u Madridu nisu plaćali troškove pa je zbog duga od 3.500 dolara stavljen zalog na nekretninu * Nisu platili ni porez za prošlu godinu – malo manje od 8.000 dolara
Bivši član jugoslavenske i hrvatske košarkaške reprezentacije Žan Tabak (41) od 2001. godine stanovnik je i Miami Beacha. U legendarnoj postavi Jugoplastike igrao je na poziciji centra i kao član Dreamtema osvojio tri uzastopna naslova europskog prvaka. Kao i Toni Kukoča i Dino Rađa zaigrao je i u američkoj NBA ligi.
Zajedno sa budućim članom košarkaške Kuće slavnih Draženom Petrovićem, odveo je hrvatsku reprezentaciju do srebra na Olimpijskim igrama, izgubivši u finalu od američkog Dream teama, predvođenu najboljim košarkašem u povijesti NBA Michaelom Jordanom. Tabak je karijeru nastavio u talijanskom prvenstvu. Potom je karijeru nastavio u NBA, kada je 20. srpnja 1994. potpisao za momčad Houston Rocketsa. Kao novak imao je malu minutažu, prosječno igrajući na parketu oko 5 minuta po susretu. Ukupno je te sezone zabilježio 37 nastupa u dresu Rocketsa. Sljedeće godine je na proširujućem NBA draftu izabran je od strane Toronto Raptorsa. Ondje je zabilježio nekoliko NBA utakmica u početnoj petorci. Međutim, koncem sezone 1995./96. ozlijedio se i propustio završnicu NBA prvenstva. Zaredale su ozljede te su ga Raptorsi u razmjeni igrača početkom 1998. poslali u Boston Celticse. Nakon profesionalne karijere Tabak se nije oprostio od košarke. Tri godine bio je pomoćni trener u Real Madridu, a sada je na istoj poziciji u klubu Cajasoli iz Seville.Prošlo ljeto skupa s Dinom Rađom i Mladenom Tudorom predao je darove za budući Muzej sporta Splita. Tom se prigodom moglo vidjeti o kakvom se trofejnom košarkašu radi.
‘U prvoj turi’ Tabak je donio deset medalja osvojenih u karijeri, kao i dresove klubova za koje je nastupao. Budućem muzeju rodnog grada odlučio je ostaviti i prsten pobjednika NBA, kojeg je osvojio u dresu Houston Rocketsa. Inače zlatni prsten, optočen dijamantima, službeno vrijedi tridesetak tisuća dolara!
Nedavno je Tbaka koji već 20-ak godina uglavnom živi i radi izvan Hrvatske dao i intervju madridskim novinama. Istaknuo je i to da nije bio osobito talentiran ili spektakularan, ali da je naporno radio svakoga dana. “Bio sam defanzivac. Bez obrane nema ničega, a ona ne varira od dana do dana. Braniči daju sigurnost”, naglasio je tada.

Istaknuo je i ambiciju da preuzme neki klub kao prvi trener. “Mjesto prvog trenera ne tražim zato da bi mi porasla plaća već stoga što se za to pripremam i unapređujem već pet godina. Imam oružja za poziciju prvoga trenera i nadam se da ću u bliskoj budućnosti to i postati”, rekao je prije nekoliko mjeseci Tabak.
Za knjigu “Kondo, kondo” detaljno sam istražila američki period života jedne od legendi splitske košarke. Prema službenim registrima, Žan je sa supugom Goranom živio u tri savezne države. Za Masachuttes i Texas bio je vezan kao NBA igrač a Floridu su izabrali kao destinaciju za kupnju prve američke nekretnine. Naime, Tabakove nisam pronašla u digitalnoj bazi zemljišnih knjiga prvih dviju država, što znači da su tamo živjeli u iznajmljenim nekretninama.
U Miami Beachu Žan i njegova supruga Gorana, inače kćerka proslavljenog košarkaša Rate Tvrdića, kupili su apartman 2001. godine. S obzirom na veličine i vrijednosti apartmana novopečene tajkunske regionalne elite, u njihovom slučaju radi se o skromnoj investiciji. Apartman od 100 kvadrata s dvije spavaće sobe i dvije kupaonice plaćen je 350.000 dolara. Nalazi se u Yacht Club at Portofino kondo kompleksu na samoj šetnici i s pogledom na Miami luku. Neboder s 33 kata građen je 1999. i ima ukupno  361 apartman. Prema popisu stanara, Tabakovi su jedini vlasnici apartmana s ovih prostora. Među imenima nema  niti selebritija. Za Miami prilike to je nešto skromniji apartmanski kompleks. Ipak u sklopu Yacht  Club at Portofino kompleksa su i teniski tereni, bazeni, sala za vježbanje ali i bilijar te roštilj na otvorenom. Korištenje tih sadržaja dodatno se naplaćuje pa je tako usluga čišćenja bilijar sale 100 dolara a obvezan depozit 500 dolara iz kojega se naplaćuju troškovi eventualnih oštećenja. Moguće je 14 dana ugostiti i prijatelje, ali sve se to mora unaprijed najaviti recepciji kao da ste u hotelu.
Inače, slavni košarkaš i njegova supruga uz gotovinu apartman su financirali i kreditom u iznosu od 245.000 dolara. Iz registra se vidi da Tabakovi nisu apartman konzumirali redovito pa tako niti servisirali dospjele troškove. Zato je potkraj 2002. vlasnik zgrade stavio zabilježbu na apartman i to zbog duga malo većeg od 2.000 dolara. Tada su supružnici Tabak živjeli u Madridu pa je to vjerojatni uzrok neplaćanja. Iz Miami registra vidi se i njihova tadašnja adresa: Paseo Los Parques 38 Los Romeros što je rezidencijalni dio Madrida. Na jesen 2003. s apartmana je skinuta hipoteka jer je dug banci u međuvremenu izmiren. No potom je u listopadu 2003. vlasnik kompleksa pokrenuo parnični spor te stavio jednu vrstu plombe na apartman. U toj tužbi Žan Tabak postaje “nepoznati stanar” i to  pokraj 2004. godine.  Iz daljnjeg tijeka događaja vidi se kako su supružnici Tabak na neki način Irena “zaboravili” svoj floridski posjed. Vjerojatno su trenerski angažmani u Španjolskoj odnosili previše vremena a i poznati splitski par s obitelji se sve češće mogao vidjeti na ljetovanju u Dalmaciji i otocima. Florida, koja im je vjerojatno utaživala nostalgiju za morem i Jadranom dok su živjeti u američkoj unutrašnjosti, te je čari izgubila povratkom u Europu.
U međuvremenu, neumoljivi floridski vjerovnik i dalje je ustrajavao u pravnim radnjama i naplati dugova.  Vlasnik kompleksa stavio je tako i zahtjev založnog prava u travnju 2008. zbog duga od samo 3.650 dolara što je i oglašeno 13. svibnja iste godine. Dug je zapravo zbroj troškova koje mora podmirivati svaki stanar, neovisno o tomu uživa li svoj posjed ili ne. Također, Tabakovi nisu podmirili ni dospjeli porez na nekretninu u iznosu 7982.78 dolara. U međuvremenu preko jedne Miami agencije za nekretnine pokušavaju pronaći podstanara. Uz oglas su priložene i forografije tako da se vidi kako je floridsko gnijezdo Žana i Gorane Tabak nenamješteno. Budući apartman “zjapi prazan” teško će naći podstanara za 3.000 dolara. Naime, na Miami tržištu za malo veći iznos može se lako pronaći potpuno namješten stan. Iako ne pronađu podstanara, Tabakove može utješiti činjenica da vrijednost njihovog floridskog apartmana nije opala kao u ostatku Amerike nego i porasla za nekih 10.000 dolara.

COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.