Intervju: Kako popraviti nastalu štetu?

Ponekad razgovor za posao ostavi gorak okus u ustima. Ili tek naknadno shvatite da je to bilo grozno iskustvo.Iako osjećaj nelagode, tuge ili ojađenosti može potrajati, bilo bi dobro da se čim prije saberete. To, naravno, nije jednostavno, ali vrlo je važno da sačuvate samopouzdanje i samopoštovanje, inače će ovo iskustvo negativno utjecati na vaš nastup u budućim razgovorima za posao. To je najgore što si možete dozvoliti.Ako primjetite prve negativne posljedice razgovora za posao, vrijeme je za akciju.
Nemojte previše analizirati.Normalno je prisjećati se svakog detalja razgovora: Jeste li dobro odgovorili na ono pitanje o vještinama ili ste ispali totalna neznalica?

Problem nastupa onda kada počnete previše razmišljati o svemu ovome i preuveličavati sitnice koje su se možda stvarno dogodile. Pritom je važno imati na umu da su neki sitni propusti vidljivi samo vama, a na ispitivača vjerojatno nisu ostavili nikakav utisak ili ih uopće nije primjetio.Ako mislite da ste zaista ozbiljno uprskali (zaboravili spomenuti vrlo važnu informaciju), možete promisliti o tome je li to moguće popraviti.
Razradite plan

Prvo, morate imati na umu da je ‘popravljanje štete’ vrlo riskantno. Neki ispitivači to bi mogli cijeniti, ali postoje i oni koji će to jednostavno protumačiti kao vašu slabost. Zato je važno da ne preuveličavate stvari u trenutku kada sami analizirate kako je razgovor za posao prošao. Morate se zapitati sljedeće:

Je li bio u pitanju propust koji bi zaista značajno utjecao na dojam koji je ispitivač stekao o vama? Na ovo pitanje vjerojatno ne možete sami dati kvalitetnu procjenu jer vas preplavljuju emocije (strah, panika, nedoumica, sumnja, trema) – konzultirajte se s članovima obitelji ili prijateljima koji će biti ‘glas zdravog razuma’. Jeste li zaboravili spomenuti neki dobar primjer kako ste bivšem poslodavcu olakšali poslovanje, da koristite društvene mreže i da biste u tom segmentu pomogli tvrtki u online prezentaciji? To nisu dovoljno važne informacije da biste ispitivača naknadno kontaktirali.

S druge strane, ako je bio u pitanju posao u drugoj zemlji ili gradu, a vi ste zaboravili spomenuti da ste spremni na selidbu, ispitivaču ste uskratili dosta važnu informaciju. Isto vrijedi i u slučaju kada se ispostavilo da nemate dovoljno traženog radnog iskustva, a vi ste zaboravili spomenuti da ste upravo završili tečaj koji bi to mogao kompenzirati. To su neke informacije koje bi poslodavcu zaista mogle biti vrlo važne i možda se isplati riskirati.

Kod ‘popravljanja štete’ važno je sročiti informaciju kratko i jasno. Ako bi vaše objašnjenje zahtijevalo cijelu stranicu teksta ili dulji telefonski razgovor, šansa za popravak štete dramatično će pasti.
Jednako tako, ako vaš ‘popravak štete’ više zvuči kao isprika, jednostavno odustanite od toga. Ako ispitivaču ne mislite pružiti kratku, bitnu i vrlo konkretnu informaciju, ‘popravak štete’ je uzaludan.

Popravite štetu dostojanstveno

Ako ste kroz prethodno poglavlje utvrdili da je vaš propust zaista važan i možete ga kratko i jasno sročiti, vrijeme je za sljedeći korak.

Najbolji je pristup da ispitivaču pošaljete kratko pismo zahvale na razgovoru i u njemu ostavite kratak komentar vezan uz vaš propust (ne ispriku). Pismo zahvale mora biti kratko, nemate previše prostora za objašnjavanje. Upravo iz tog razloga, ‘popravak štete’ koristi samo kada su u pitanju vrlo precizne i jako važne informacije.

Nikada nemojte reći ‘ispričavam se, potpuno sam zaboravio spomenuti…”. Svoju napomenu u pismu zahvale možete formulirati ovako: “Budući da smo na intervjuu razgovarali o (tema), trebao bih Vam spomenuti da sam (umetnite informaciju). Mislim da bih zbog toga bio zaista odličan (umetnite zanimanje) u (ime tvrtke).”

Drugi način za ‘popravljanje štete’ može biti preporuka. Ako imate bivšeg poslodavca ili mentora koji vam može napisati preporuku, postoji mogućnost da može spomenuti informaciju koju ste vi zaboravili istaknuti (naravno, ako su tijekom suradnje s vama i sami bili upućeni u tu informaciju ili im je izravno koristila, npr. vašem bivšem poslodavcu). Na taj način uz pismo zahvale možete priložiti preporuku.

Izvucite pouku

Najbolje što možete učiti svakako je: naučiti lekciju kako vam se ovo ne bi ponovilo u nekom od sljedećih razgovora za posao.

Izvor: Mashable