Biseri pacijenata

 

 “Moj muž je uginuo, radili mu koreografiju!” Nije sasvim, nego figurativno. Ma bio danas kod kardiologa. Radili mu akage, kagebe (EKG, prim. aut.), koreografiju (koronarografiju), sve komplet snimili na dividi. Sada je dobio snimak, kažu da mu je sve dobro, a on samo što je živ.Ovo nije šala, već razgovor pacijenta i doktora iz Hitne pomoći koji se našao u knjizi bisera “Smijeh kao lijek”.Autorka knjige dr Dušanka Stevović Gojgić opisala je stotine zanimljivih situacija koje je doživjela sa svojim pacijentima. Punih 28 godina, koliko je u službi, dr Gojgić prikupljala je zanimljivosti sa svog posla, zapisivala ih i objavila.
– Ove priče napisane su bez namjere da se bilo kome narugam. Željela sam da neke događaje zauvijek zapamtim, pa sam razne smiješne situacije zapisivala, a još češće ih prepričavala kolegama i prijateljima, kako bismo uljepšali susrete. Upravo tako želim  uveselti  svoje pacijente i čitaoce – kaže za Kurir dr Gojgić, specijalista općte medicine i ultrazvuka . Ova vedra doktorica podsjeća da je smijeh jedino što nas drži u sumornim vremenima i sivilu svakodnevice u kojoj živimo.Inspiraciju u njenoj knjizi pronašli su redatelji, koji će od ovih šala napraviti scenario kazališnu predstavu.
 
Imam kulturu u mokraći
– Mi smo svi u kući nekako virusavi. Evo već dvadeset dana traje ovaj napad virusa na nas, a meni su još našli kulturu i u mokraći i u vagini. Šta sad da radim?
“Poštena žena”
– U strašnoj sam dilemi. Ja sam jedna poštena žena, a sramota me što vas ovo pitam. Ali moram, pa kud puklo da puklo. Dobila sam petu grupu sekreta od dečka, pa me interesuje da li ja to mogu da prenesem mužu?
Simbolična stolica
– Kakva mi je stolica? Sumnjiva! Malo ide normalna, a malo simbolična.
Ide i napred i nazad
– Znate, neću puno da vas zadržavam. Ja sam stara beogradska dama. Hoću samo da vas pitam. Imam strašan enterokotlet (enterokolitis), a popila sam onaj lijek za ispišavanje, pa sad mi ide i napred i nazad, a ja ne znam šta je od čega?
Piletu pala glava
– Znam da to nije vaš faktor (fah), ali gdje se voze pilići kad im padaju glave?
Tri glicerida
– Imam ona tri glicerida i sva tri su povišena. Šta sad da radim, da je bar jedan, lako bih ja izašla s njim na kraj!
Ugljen iz kante
– U komi sam. Imam prolljev već treći dan, a popio sam ono ćumurče (medicinski ugalj), ali mi ništa ne pomaže. Mala doza? Pa nisam ga ja pakovao, nego ona iz apoteke. A da uzmem domaći iz kante, dve kašike?
Vagina pektoris
– Ja imam onu vaginu (anginu) pektoris, a sad me boli stomak. Gdje me boli? Pa ovdje u Mirijevu!
Brat ima ginekološki problem
– Ja sam jedna baka, a zovem za mog brata. Ja sam mu glavna za doktore, sve znam koga ću da zovem. A sad da pitam. Boli ga cijeli donji stomak, pa se plašim da nije nešto ginekološki ili urološki?
Treba mi štelovanje
– Bila sam danas na skenderu (skeneru), glava mi zuji ko koncertna dvorana. Je l’ može neko da dođe da me našteluje?
Jeste li čovek ili bankomat
– Dobro veče! Je l’ da pričam? Jeste li vi sad pravi čovjek ili ste onaj bankomat od automata?
Kola za klipana
– Dajte mi, molim vas, jedna kola s krevetom. Ležeća. I Interventnu brigadu (?). Da, za ovog mog klipana. Mislim sina, ali on je veliki, treba velika kola. Gdje idemo? U Institut za majku i sina!
Ujeo ga miš u Švedskoj
– Moje dijete je ujeo miš. Koliko ima godina? Napunio je trideset prije neki dan. Za šta ga je ujeo? Zato što ga je hvatao! A vi pitate gdje ga je ujeo? U Švedskoj, on tamo živi. A za koji dio tijela? Pa za prst! Zato što je htio da ga izbaci napolje. Ali tamo je sada hladno, pa se miš nije dao tako lako, neće ni on na zimu!