Kako se ‘natjerati’ slijediti vlastite snove?

Malo je potrebno da čovjek postane tužan, depresivan ili izgubi motivaciju. Kako se ‘natjerati’ slijediti vlastite snove?Svi smo mi različiti pa stoga i na život ili vlastite problem gledamo različito. Ono što nekoga neće previše okrznuti, drugoga bi moglo jako povrijediti. Neki mjesecima traže posao, ali nisu klonuli duhom. Drugi imaju osjećaj da se više nikada neće zaposliti i više nemaju snage pokušavati.

Kad tad, svi dođemo do točke kada nemoćno sjednemo i ozbiljno se zapitamo “Koja je svrha? Zašto uopće gubim vrijeme pokušavajući?”

No upravo u tom trenutku treba odlučno reći ‘ne’ tom unutarnjem glasu koji nas obeshrabruje i pronaći razloge koji su vrijedni daljnje borbe sa svakodnevicom, bez obzira na sve ostalo. Iako je to lakše reći nego učiniti, imate snage ostati motivirani. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da pobijedite nedostatak motivacije i vratite se u ‘svijet živih’:
1) Vizualizirajte ciljeve

Imate li osjećaj da ste se pretvorili u žonglera koji pokušava brinuti o obitelji, izvršavati svoje školske/obiteljske obaveze, paralelno pokušava pronaći (dobar) posao ili zadržati postojeći, provoditi slobodno vrijeme kvalitetno, a na kraju sve završi brigom oko plaćanja režija, hrane, kredita?

Nije moguće raditi nekoliko stvari u isto vrijeme, kamoli kvalitetno. Kada radite jednu stvar, pokušajte se pritom koncentrirati samo na nju i izvući iz nje maksimum. Nigdje vas neće odvesti ako istovremeno radite deset različitih stvari. Nemojte se javljati na pet oglasa u roku pet minuta. Pošaljite prijavu na jedan i odvojite za to pola sata. Posvetite se jednome cilju, koncentrirano i detaljno. Budite fokusirani na taj cilj, odradite zadatak temeljito, potrudite se da vas zanima to što radite – to nije ‘samo još jedan dosadan oglas’ na koji se javljate tek tako, ‘jer će možda upaliti’.
2) Izbjegavajte odugovlačenje

Ponekad nam se čini da je najbolje pustiti da ‘stvari prođu same od sebe’, bilo da je u pitanju naše nezadovoljstvo, strah od budućnosti i sl. Ponekad ima smisla ‘stati na loptu’, sjesti i duboko udahnuti, ali to ne znači da će negativni osjećaji u potpunosti nestati. Ako grčevito želite promjenu, odmah poradite na tome. To ne znači da nemate pravo na ‘minutu predaha’, ali previše odgađanja vodi u potpunu pasivnost. Ostanite usredotočeni na vlastiti cilj i nikada nemojte zaboraviti zbog čega vam je taj cilj bitan.
3) Oduprite se negativnim stavovima

Negativne stavove treba izbjegavati općenito, a posebno kada su u pitanju ciljevi koje ste si postavili. Ništa nas ne može tako ‘prizemljiti’ kao pomisao da to što želimo ‘nema smisla’ ili da ‘nije moguće’. Primjerice, mnogi govore da je dobar posao moguće dobiti isključivo ‘preko veze’. Možete u to vjerovati. Ili možete pokušati dokazati (sami sebi) suprotno. Izbjegavajte ljude koji vam imaju potrebu govoriti da su vaše ideje, planovi i očekivanja ‘neostvarivi’ i okružite se ljudima koji će vam dati potporu i pružiti pomoć, neovisno o tome koji ste si cilj zadali.

No, čak i kada to učinite, najteže se oduprijeti vlastitim negativnim mislima, unutarnjem glasu koji vam govori da je to, što pokušavate učiniti, ‘glupo’. Koliko god negativni argument zvučali ‘zdravorazumski’, oni to nisu. Oslonite se na svoju intuiciju i sposobnost. Testirajte vlastitu volju: postavite si neki (privatni) cilj koji još niste isprobali ostvariti jer vam se naprosto nije dalo, a koji nije pretjerano zahtjevan. Npr. ustanite u šest sati ujutro i odite na trčanje. Savladavanje čak i najmanjih prepreka jača samopouzdanje i priprema vas na suočavanje s konkretnim izazovima u (poslovnom) životu.

4) Idite korak po korak

Jedna od prvih greški koje napravimo, kada smislimo koncept nečega što želimo ostvariti, jest to da ‘ljestvicu’ postavimo previsoko. Recimo da želite napisati knjigu. Razradili ste temu, prisjetili se nekih svojih uzora u književnosti i nadate se da bi vaše djelo moglo polučiti sličan uspjeh. Već sada ste sami sebi ‘natovarili’ osjećaj da se morate uspoređivati s nekim (uspješnim).

Pritom zaboravljate da su čak i neki od najuspješnijih autora današnjice na početcima svoje karijere bili frustrirani i obeshrabreni ili su se uspoređivali s prethodnim generacijama uspješnih pisaca. Isti primjer mogli bismo navesti i u slučaju da razmišljate o pokretanju vlastitog posla. Često zaboravljamo da mnogi današnji uspješni poduzetnici nisu imali nimalo slavne početke.

Napredujte malim koracima. Veliki cilj razdijelite na nekoliko manjih koje ćete savladavati postepeno. Sa svakim manjim savladanim ciljem vaše će samopouzdanje rasti i biti ćete spremni za veće izazove koji vam se nalaze na putu.
5) Nemojte se predati. Nikada.

Ako ste osoba koja postane obeshrabrena nakon što doživi neuspjeh, zapamtite – pogreške su prilike da naučite nešto novo i kako stvari funkcioniraju. To nije pretjerano utješna misao u trenutku kada doživite loše iskustvo, ali koliko ste već takvih loših iskustava u životu doživjeli i uspješno ih preboljeli ili prevladali? Uredu je osjećati razočaranje ili tugu, iskoristite te osjećaje. Neka vas učine još tvrdoglavijima i odlučnijima u namjeri da ostvarite ono što ste naumili.
6) Ponekad je dobro ‘staviti sve na kocku’

Nitko ne želi zvučati nepristojno, napadno ili agresivno. No, ponekad jednostavno morate biti iskreni. Često puta zadržavamo u sebi misli ili osjećaje koje bismo najradije ‘izbacili na površinu’ jer se bojimo da (budući) poslodavac, prijatelji, obitelj, društvo općenito to neće prihvatiti, da će nas osuditi ili ismijati.

Riskirajte ponekad. Recite otvoreno i jednostavno baš ono što vam je na umu. Moglo bi vas iznenaditi koliko će puta upravo takav pristup naići na plodno tlo. Ili ćete jednostavno ‘osloboditi’ svoje misli i vidjeti da vas nitko zbog toga nije ismijao te da imate puno više istomišljenika nego što ste sanjali. Ponekad je dobro ‘usuditi se’. Ponekad nemate što izgubiti. Ili barem riskirate manje nego što mislite.

Izvor: www.moj-posao.net