Prijavite se na MAKK 2014.

makk

HDS ZAMP je glavni partner 2. Međunarodne autorske kreativne konferencije, a u nastavku  prenosimo priopćenje Instituta hrvatske glazbe i pozivamo vas da se prijavite na MAKK 2014.Pod sloganom „Kulturne i kreativne industrije – pokretači gospodarstva“, druga Međunarodna autorska kreativna konferencija (MAKK) 2014. održat će se od 19. do 21. studenog u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb. Inicijative poput MAKK-a dokaz su kako se i Hrvatska priključuje zapadnim trendovima i na ovakav način skreće pozornost na važnost autora/kreativaca i specifičnost njihovog poziva. Muzej suvremene umjetnosti odabran je kao partner i domaćin ovogodišnje konferencije jer proteklih godina snažno obilježava domaću kulturnu scenu, nudeći različite – ali uvijek  aktualne – poglede u svijet kreativaca različitih usmjerenja.

Teme konferencije usmjerene su doprinosu kulturnih i kreativnih industrija nacionalnom gospodarstvu – brojne inozemne studije pokazuju kako je riječ o sektoru s velikim ekonomskim potencijalom koji je dosad neopravdano zanemaren. Autori i kreativci zapravo su poduzetnici i izvoznici koji, osim što formiraju kulturni identitet zemlje, svojim radom doprinose i njenom gospodarskom rastu i razvoju. Europa je prepoznala kulturni i kreativni sektor kao onaj s najvećim potencijalom za razvoj i stvaranje novih radnih mjesta i vrijednosti – konferencijom želimo istražiti kako o tom pitanju misli Hrvatska.  Ujedno, ovo je prilika za doznati sve ključne novosti vezane uz pravni okvir djelatnosti zasnovanih na autorskom i srodnim pravima – i to od vrhunskih domaćih i stranih stručnjaka.

I ovaj će MAKK ponuditi niz zanimljivih prezentacija i panel diskusija u kojima će sudjelovati utjecajni  akteri kreativnog poslovanja.  Uz  već poznate strane predavače, svoje sudjelovanje na MAKK-u 2014. potvrdili su Ivana Nikolić Popović (Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija), Joe Bašić (Ultra Europe), Zoran Marić (InMusic festival),) ali i glazbenici Ivan Dečak (Vatra), Miro Buljan, Goran Vlajić DJ GO CUT, između ostalih. Popis sudionika se svakodnevno širi.

Nulti dan konferencije, 19. studenog, obilježit će party otvorenja u foyeru MSU-a i dodjela nagrada vezanih uz  nacionalnu listu radijskih singlova HR TOP 40: Ultimativni broj 1 na HR TOP 40 i Najviši ulaz novog izvođača na HR TOP 40. Nagrade dodjeljuje Institut hrvatske glazbe – iako nije iznenađenje ni tajna koja je pjesma provele najduže vremena na broju 1 liste, sigurno će biti zanimljivo doznati kojemu će novom bendu palicu i titulu „mlade nade“ predati prošlogodišnji pobjednici Silente. Uz nastupe dobitnika nagrada i puno poznatih uzvanika – zabava je zajamčena!

U četvrtak slijedi pravi radni dan konferencije: panel diskusije „Gospodarski potencijal hrvatskih kreativnih industrija“, „Živjeti za stvaranje, stvarati za život“, „Digitalni servisi – biznis modeli za njihove osnivače i korist za tvorce sadržaja“ te „Glazbeni festivali: motori hrvatskog gospodarstva“ održat će se 20. studenog u dvorani Gorgona MSU-a, a okupit će brojne autore – glazbenike, filmaše, književnike, novinare – te stručnjake iz područja autorskih prava, uprave, turizma i sl. Ekskluzivno iznenađenje za uzvanike konferencije na kraju prvog dana!

Drugi dan MAKK-a, 21. studenog, rezerviran je za 18. Savjetovanje o autorskom pravu u organizaciji Hrvatskog društva za autorsko pravo (HDAP-ALAI). U suorganizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, savjetovanje će se baviti trenutnim i budućim izazovima s područja autorskog i srodnih prava.  Zanimljivu raspravu obećava okrugli stol „Paradigma autorskih prava – treba li nam promjena?“ na kojem će stavove sučeliti Ivo Špigel (Perpetuum Mobile), Nenad Marčec (HDS ZAMP), Mladen Vukmir (odvjetnik Vukmir & Associates) i Tomo In der Muehlen (IDM Music), uz uvodnika i moderatora prof. Igora Glihu (HDAP).

Želite li sudjelovati na Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji, prijavite se već sada putem posebnog online obrasca. Za članove Hrvatskog društva skladatelja cijena kotizacije za sve dnevne i večernje događaje, za sva tri dana trajanja konferencije, iznosi 200,00 kn (PDV uključen).