ĆIRINA KĆERKA PRODAJE FLORIDSKI RAJ ZA 1,5 MILIJUNA DOLARA

Blaževićeva kćerka Barbara sa sinom Filipom i mužem Frederickom traži kupca za rezidencijalni kompleks na samoj obali u Ulici Bugenvileja u gradiću Naples  * Osim 275 kvadrata vile kupac dobiva i 3.400 kvadrata egzotičnog vrta s tropskim voćkama i cvijećem te vanjski bazen * Interijerom dominira neokolonijalni  stil, dok se četiri spavaće sobe reklamiraju kao europski stil uređenja * Zlatna je boja galanterije u u tri kupaonice, uključujući i jednu za goste .

Miroslav Ćiro Blažević iskreno priznaje kako nije klasični tip djeda. Uz osmijeh će reći kako ga unuci ne smiju čak ni u šali nazvati djedom nego isključivo Papi. Iako im se ne posvećuje na tradicionalni način, itekako skrbi o njima. Tu je svaki put kad ih treba financijski poduprijeti. Sličan odnos ima i prema svojoj djeci, kćerima Barbari (49), Katarini (45) i sinu Miroslavu (40) te šestero unučadi.
Eto  odgovora na pitanje zlobnika – što radi Ćiro sa zarađenim milijunima? Zašto se i u osmom desetljeću života zaputio u daleku Kinu umjesto da izabere penzionersku dokolicu te uživa u materijalnom izobilju? Pa trener svih trenera je upravo u tome pravi konzervativac. Naime, on se kao siromašni dječak zarekao da njegova djeca neće morati prolaziti Golgotu kakvu je on prolazio dok se pentrao sa siromaškog trnja do zvijezda. Uostalom, pamte se Ćirine riječi kako sve prethodne generacije Blaževića nisu zaradile koliko on u samo jednom angažmanu. I zato je Ćiro reprezentativan primjer osobe koji je prošao sve kako bi i unuci njegovih unuka mogli živjeti na visokoj nozi. Domišljati Ćiro dokazao je da je vješt i s financijama tako da čak niti neki rasipnik ili obiteljska crna ovca ne može lako raskrčmiti materijalno nasljeđe koje je za života stvorio najbolji  trener sa SP-a 98. u Francuskoj.
Dokaz toga je i floridski luksuz kojim je okružena Ćirina najstarija kćerka Barbara koja u gradiću Naples živi s mužem, Amerikancom Frederickom i sinom Filipom. U hrvatskim medijima Ćiro je nekoliko puta govorio o  Barbari i njeznoj obitelji. Istaknuo je kako njegova kćerka u Americi trguje nekretninama, ali da je posebno ponosan na unuka Filipa koji sada ima 23 godine. Dok je Ćiro trenirao Hajduk 2005. Filipa je čak doveo na trening i tom je prigodom izjavio kako on nije došao pojačati momčad nego da s igračima  trči i tako se priprema se za odlazak u američke marince. Poslije se ponosni Papi Ćiro još jednom pohvalio Barbarnim sinom.
“To je moj unuk Filip koji je stigao iz Amerike. Bio je u marincima. Iz Amerike je doletio u Graz. Otišao sam po njega, moramo se družiti. Obožavam ga. Dugo se nismo vidjeli”, rekao je Ćiro.
Istražujući gađu za knjigu “Kondo, kondo” uspjela sam prikupiti obilje zanimljivih informacija i o američkom dijelu obitelji najslavnijeg hrvatskog trenera. Tako sam doznala da je Barbara od trenutka dolaska u Ameriku živjela na nekoliko floridskih lokacija. Ubrzo po dolasku u gradić Naples udala se za svog drugog supruga i promijenila prezime. Ćirin zet Frederick tipični je Amerikanac koji dosta vremena provodi u teretani. Vidi se to i po fotografijama s lokalne fešte u Naplesu, jedne verzije karnevala, kada mještani paradiraju gradom u originalnim izvedbama. Ćirin je zet odnio pobjednički ček od 500 dolara jer je sugrađanku Pamelu gurao na krevetu. Ta ga je akrobacija (bez legitimacije – kako bi dodao Ćiro) toliko iscrpila da se rashlađivao litrama vode što je objavljeno u lokalnom listu. I Ćirin unuk Filip imao je pet minuta medijske slave.
Prvi put kad se slučajno, u jeku predsjedničke kampanje 2008., zatekao na ulici dok su zaštitari osiguravali dolazak tadašnjeg kandidata a sadašnjeg američkog potpredsjednika Joe Bidena u Naples. Opisao je kako su mu agresivno pristupili da ih je on pitao jeli su oni agenti CIA-e. U tekstu je pisalo kako je Filip švicarski državljanin te da zato ne može glasati ali da priželjkuje Obaminu pobjedu. Drugi put se spominjao kao član pobjedničke lokalne momčadi Naples Predatorsa. Prema jedinoj fotografiji Barbare do koje sam uspjela doći vidi se da je upravo ona najsličnija tati Ćiri. Naime, mlađa Katarina kao i sin Miroslav sliče na Ćirinu suprugu Zdenku Blažević. No ni Barbara nije naslijedila Ćirine plave oči.
Ali zato od svog oca sigurno jeste pobjednički duh. Naime, Barbara nije odmah po dolasku u Ameriku u drugoj polovici devedesetih  živjela na visokoj nozi. Prva kuća u kojoj je živjela s Frederickom i Filipom vrijedi i sada oko 250.000 dolara. Do rezidencijalnog kompleksa na samoj obali s velikom okućnicom došla je nakon nekoliko godina biznisa s nekretninama. Za raskošno imanje se morala i kreditno zadužiti. Dom Ćirine kćeri je samoj obali u Ulici Bugenvileja površine oko 275 kvadrata. Kako je nekretninu oglasila na prodaju preko interneta stekla sam uvid u svaki kutak toplog i luksuzno uređenog floridskog gnijezda. Budući kupac bit će pravi sretnik, dobiva u posjed i 3.400 kvadrata brižno uređenog egzotičnog vrta s tropskim voćkama i cvijećem. Limeta, kumkvat, marakuja, mini banane, feijoa …samo je dio tropskih plodova koje je u svom vrtu uzgojila Ćirina Barbara. Interijerom inače dominira kolonijalni stil, dok se četiri spavaće sobe u oglasu reklamiraju kao europski stil uređenja. U radnoj sobi na polici stoji natpis Amore i kipić Gospe – ljubav i vjera – moglo bi se zaključiti o geslu Ćirine kćeri. Zlatni elementi galanterije rezervirani su za tri kupaonice uključujući i jednu za goste.
Premda je od obale udaljena samo nekoliko koraka, vila ima i vanjski bazen s terasom, kakve smo viđali u američkim filmovima. Stoga nije nikakvo čudo da je uz oglas navedeno kako se radi o rijetkoj i eklskuzivnoj prilici na tržištu, kakva se ne propušta. Nekrentine poput ove Ćirine kćeri, brzo nalaze kupce jer rafiniraniji poznavatelji tržišta preferiraju upravo takve lokacije. Naime, bogati gradić Naples nalazi se na suprotnoj strani floridskog poluotoka od Miamija, Palm Beacha i ostalih bučnih i razvikanih lokacija. Osim obitelji potencijalni kupac može biti i neki bogati Amerikanac budući je Florida ujedno i američki umirovljenički raj, a gradić Ćirine kćeri krase i kilometarski duge pješčane plaže. No kao i u svakom mondenom ljetovalištu, tu je i svake godine Ferrari show za ljubitelje brzina. Budući u tu kategoriju nesumnjivo spada Ćiro nije isključeno da i on bude tajanstveni kupac ovog floridskog raja na zemlji.
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.