TOMISLAV HORVATINČIĆ PRODAJE FLORIDSKU NEKRETNINU

Gazda Cvjetnog trga hvalio se kako je široke ruke prema svojim bližnjim ali je uhvaćen u laži * Tomislav Horvatinčić u Jackonsvilleu nema ni tjelesnu stražu niti  rezidenciju, a kako Amerika nije Hrvatska, za razliku od oca koji uživa potporu zagrebačkih moćnika i milijunske kredite Hypo banke, teško spaja kraj s krajem * Obitelji najmoćnijeg  hrvatskog građevinskog tajkuna živi u prizemnici od 80 kvadrata kupljenoj na kredit.

Prošlu je godinu najmoćniji hrvatski građevinski tajkun Tomislav Horvatinčić u sjeni projekta Cvjetnog trga proživio i rastavu od druge supruge Neli.Tako je ostao sam na svom rezidencijalnom stanju na Samoborskom gorju, okružen tjelesnim zdrugom kojem je na odore prišio friško izvezeni patvoreni grb s masonskim šestarom.
Prošlo mu je desetljeća bivša supruga bila i poslovna partnerica u sjeni. Postupak rastave nakon 9 bračnih godina bio je iscrpljujući unatoč činjenici da je par bio u zrelim godinama te da nisu imali zajedničku djecu. Tijekom 9 godina braka akumuliralo se bračnih stečevina na sve strane. Bivša gospođa Horvatinčić odmor od rastave potražila je u vili na otoku Lopudu pokraj Dubrovnika. Tu su nekadašnju vilu s  ribljim restoranom otkupili od ugostitelja Zdravka Perčina kojem su raznorazne banke i kamate “pojele” imetak. Tijekom braka njihova građevinska tvrtka izgradila je naselje Hoto vile u Svetoj Nedelji, ali i niz građevinskih projekta u metropoli. Zbog najkontroverznijeg Horvatinčićevog projekta na zagrebačkom Cvjetnom trgu prošlu su godinu oblježili i barikade i prosvjednici iz Varšavske.
Zanimljivo je kako Horvatinčića bije glas da je galantan, posebice prema ljepšem spolu. No posluga s njegovog samoborskog imanja gazdu opisuje biranim riječima ali ističu kako se uvijek vodi pedantna evidencija što se potrošilo ili skuhalo određenog dana. Neke neugodnosti isplivale su i prilikom Tomine rastave od prve supruge Vesne s kojom je dobio dva sina ali  i vodio restoran Babylon kao obiteljski biznis. U jeku rastave njegov ga se sin Tomislav Domagoj Horvatinčić u jednom tjedniku javno odrekao i optužio ga kao glavnog krivca za raspad braka, tvrdeći da je otac poput skitnice vodio rastrošan život. Priznao je u tom intervjuu da s ocem nije komunicirao godinama, od 1994., kad se preselio u Ameriku te da otac nije bio ni na njegovu vjenčanju. Unatoč tomu, medijski se  prezentirala idila u odnosima tajkuna Horvatinčić i njegovih sinova Tomislava i Krešimira. U Gloriji je svojedobno i tajkun otvorio dušu pa ispričao: “Kad se roditelji razvode, djeca to često ne prihvaćaju i burno reagiraju. Pitanje je kako bih ja reagirao da su se moji razvodili. Međutim, kad prođe neko vrijeme, sve se smiri i odnosi se normaliziraju”, izjavio je prošle godine, dodavši kako je uspio izgladiti odnose sa sinom.  Istaknuo je i kako je danas s obojicom sinova, kao i s bivšom suprugom, u odličnim odnosima. Tvrdio je čak kako se Sam Horvatinčić javno se hvalio kako je široke ruke prema svojim bližnjima. Tvrdio je da je zbrinuo sve članove svoje obitelji, koga je god mogao, i roditelje, i djecu i unučad a da se brine i o unuci svoje donedavne supruge Neli. .
No činjenice o američkom imovinskom statusu njegova nasljednika Tomislava neumoljivo ga demantiraju. Naime, tajkunov sin živi u floridskom gradiću Jackonsvilleu u više nego skromnoj prizemnici građenoj 1972. godine. Horvatinčićeva floridska nekretnina na službeno vrijedi ispod 100.000 dolara a trenutačno se prodaje za oko 150 tisuća dolara. Prizemnica s oko 80 kvadrata i terasom od 40 kvadrata, tri spavaće sobe i jednom kupaonom – sveukupno iznimno skromno i za hrvatske uvjete. Iz foto galerije priložene uz oglas nitko ne bi mogao zaključiti kako se radi o nekretnini nasljednika jednog od najmoćnijeg hrvatskih tajkuna. Nigdje se Iz skromnog interijera s najnužnijim komadima namještaja ne vidi financijska briga bogatog i moćnog oca i djeda te obitelji. Horvatinčićev sin Tomislav sa suprugom Ashley na Floridi živi od sitnog privatnog biznisa koji vodi preko dvije registrirane tvrtke Horvatincic Propreties i T.H. Agram Inc. No, za razliku od svog moćnog oca, Tomislav Horvatinčić nema iza sebe niti moćne gradske strukture niti Hypo banku pa da jednim potpisom rješenja ili kredita daleko dogura. Surova stvarnost Tomislava Horvatinčića Mlađeg je teško spajanje kraja s krajem i tu je njegova sudbina sličnija životu provjednika koji su golim tijelima neuspjelo branili prolaz Varšavska i Cvjetni trg od nezajažljivih apetita Horvatinčića starijeg. Svarnost Tomislava Juniora svakodnevna je borba s neumoljivim američkim bankama koje podižu tužbe i za najsitnije novčane iznose. No, Tomislav Horvatinčić Mlađi ima i jednu veliku prednost u odnosu na svoga bogatog oca, gradskog i Hypo miljenika. Njemu nad glavom ne visi ogorčenje prosvjednika iz Varšavske niti postoji opasnost da će pred njegovu skromnu kućicu doći neki floridski Ivan Pernar sa svojom grupom i uzvicima “Lopove”. Tomisav Horvatinčić Ml. ne mora imati ni zaštitate ni lažni obiteljski grb u prvoj generaciji, ne mora birati najskuplje Prada cipele, niti razmišljati kako će podijeti bračne stečevine s bivšom suprugom, kao što to uz pomoć odvjetnika mora njegov otac. Tomislav Horvatinčić Junior ima samo svoju skromnu američku kućicu – slobodicu. Tko zna možda mu njegov lažno velikodušni otac, hrvatski tajkun Tomislav Horvatinčić, na tome jednog dana i pozavidi. Dotad ne mora hrvatsku javnost obmanjivati lažima o svojoj privatnoj skrbi i darežljivosti.
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.